Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
(FILES) A file photo taken on November 2, 2013 in Quimper, western France, shows protesters wearing red bonnets and waving flags of Brittany, as members of several economic sectors of the region demonstrate against job losses and against the government`s
Protest tegen ecotax in 2013
Foto: AFP

Eindelijk fiscusvrij feestje voor Fransen

29 JUL 2016

Baalt u van belasting betalen? Denk dan aan de Fransen die vandaag Tax Freedom Day vieren. Zij zijn als laatste van Europa verlost van de fiscus, wat betekent dat de Fransen de hoogste belastingdruk hebben van alle Europese burgers.

De Fransen hebben stuivertje gewisseld met de Belgen, die vorig jaar nog de meeste belasting op arbeid betaalden, zo blijkt uit onderzoek van Institut économique Molinari in Parijs dat zich baseerde op data van consultancybedrijf EY.

Op welke dag Tax Freedom Day valt, wordt berekend door de belastinginkomsten van een land te delen door het Bruto Binnenlands Product. Het getal wat daar uitkomt, correspondeert met de dag in het jaar waarop een werknemer niet meer voor de staat, maar voor zichzelf werkt.

De Belgen kwamen op woensdag 27 juli uit, negen dagen eerder dan vorig jaar omdat de Belgische regering het belastingtarief voor werknemers verlaagde van 59,47 naar 56,90%. Zodoende zijn ze eerder fiscaal ‘bevrijd’ dan de Fransen die hun Tax Freedom Day op dezelfde dag als vorig jaar vieren.

Nederland

Volgens de studie van Molinari is het fiscusvrije feestje voor Nederland al geweest. Tax Freedom Day kwam voor ons uit op 20 juni, op dezelfde dag als Slowakije. Daarmee laten we 16 Europese landen achter ons met minder belastingdruk, waaronder Denemarken (1 juni) en Cyprus (29 maart) waar het minste belasting wordt betaald. Er zijn negen landen met een hogere belastingdruk, daaronder bevinden zich Zweden, Italië en dus Frankrijk.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie