Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Vrouw trakteert vrienden op gestolen pgb-geld

02 FEB 2017

Amsterdam - Een 29-jarige vrouw uit Boxtel is veroordeeld voor het wegsluizen van 350.000 euro aan persoonsgebonden budget (pgb) naar vrienden.

De rechtbank Oost-Brabant heeft de vrouw een gevangenisstraf van 15 maanden opgelegd voor de oplichting. Tussen september 2009 en september 2014 manipuleerde zij de systemen van haar werkgever, een zorgverzekeraar, zodanig dat 350.000 euro aan pgb-geld bij haar vrienden terechtkwam. Pgb-geld is bestemd voor mensen die door ziekte, ouderdom of een handicap zorg moeten inkopen.

De oplichtster verzon indicaties en zette die in vier dossiers waarbij zij de persoons- en bankgegevens van haar kennissen invoerde. Daarbij manipuleerde ze het systeem van de zorgverzekeraar en vulde ze zelf formulieren in. Collega’s kregen hier niets van mee omdat ze steeds de voorgeschreven administratieve controle omzeilde. Op die manier kon binnen vijf jaar 350.000 euro worden overgemaakt van de zorgverzekeraar naar de vrienden van de vrouw.

De rechtbank heeft naast de 29-jarige uit Boxtel ook nog een 25-jarige man veroordeeld tot 240 uur taakstraf, hij opende een nieuwe bankrekening om de buit te ontvangen. Een 28-jarige vrouw werd veroordeeld tot 180 uur taakstraf omdat zij het geld overmaakte naar de hoofdverdachte en het contant aan haar gaf.
De drie zijn met de zorgverzekeraar overeengekomen dat zij de €350.000 euro met een maandelijks bedrag zullen terugbetalen. Om die reden heeft de rechtbank geen boete opgelegd.

Twee andere verdachten werden vrij gesproken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT