Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

’Beleggingsangst nekt Jan Modaal’

27 JUN 2017

Tilburg - Ondanks de historisch lage spaarrente durft het leeuwendeel van Nederlandse huishoudens niet te beleggen. Onze spaartraditie wordt langzaamaan een dure traditie, concludeert hoogleraar economie Dirk Brounen (Tilburg University) op basis van eigen onderzoek.

Nog geen kwart (23 procent) van de huishoudens belegt in aandelen of obligaties. Angst voor de risico’s en twijfels over de financieel adviseurs zijn de meest gehoorde redenen om er vanaf te zien. Zij worden nog vaak geassocieerd met woekerpolissen en hoge kosten, zegt de Tilburgse econoom Dirk Brounen.

In plaats van beleggen laten de meeste Nederlanders hun geld op een klassieke spaarrekening staan. „Maar doordat de overheid zich steeds verder terugtrekt uit onze zorg, ons pensioen, ons onderwijs en onze woningmarkt, wordt het steeds belangrijker om een eigen verstandige financiële planning te maken”, zegt de hoogleraar.

Nederlanders hebben op dit moment ruim 336 miljard euro op spaarrekeningen staan tegen een rentestand van bijna nul. „Dat gaat ons niet altijd helpen aan voldoende eigen middelen die we straks moeten gaan inzetten om onze dromen te verzilveren”, waarschuwt Brounen.

Volgens hem vrezen spaarders de onzekerheid van de toekomst. „Zij zijn overtuigde risicomijders en vertrouwen daarom niet op de gunstige gemiddelden van aandelen en obligaties.” Dit terwijl „alle cijfers” laten zien dat op langere termijn beleggen meer oplevert dan alleen maar sparen.

Het onderzoek is gehouden onder ruim 2000 Nederlandse huishoudens.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.86
+ / - +0.2%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie