Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: DIJKSTRA BV

Vermogenden omzeilen belasting

10 AUG 2017

Vermogende particulieren maken massaal gebruik van een nieuwe route om minder belasting te betalen en anoniem te blijven.

Via een zogeheten fonds voor gemene rekening omzeilen zij de belasting op vermogen, schrijft Trouw donderdag. Door deze constructie zijn zij eveneens niet terug te vinden in het openbare Handelsregister. Daarmee anticiperen de rijken alvast op aanstaande wetgeving die anonimiteit juist moet tegengaan.

Een fonds voor gemene rekening is vergelijkbaar met een vennootschap, waarbij een aantal mensen hun geld bij elkaar leggen en een beheerder aanstellen. Zo'n fonds is aantrekkelijk omdat het is vrijgesteld van vermogensbelasting in box 3.

Lage rente

In plaats daarvan wordt, afhankelijk van mogelijke vrijstellingen, 25 of 40 procent belasting betaald. Dat kan veel geld schelen: vermogensbelasting wordt geheven over een fictief rendement, terwijl bij een fonds alleen over de werkelijke inkomsten belasting is verschuldigd. Vanwege de lage rentestand op dit moment, scheelt het veel geld.

De Belastingdienst bevestigt de trend in Trouw. Dit jaar zijn al honderden aanvragen voor dergelijke fondsen binnengekomen. Dat is veel meer dan het aantal aanvragen die ,,over de afgelopen paar jaar in totaal rond de honderd liggen", aldus de Belastingdienst.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT