Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nibud: studenten lenen 345 euro per maand

21 MEI 2012

UTRECHT - Ruim een derde van alle hbo- en wo-studenten leent geld bij de overheid via DUO. Gemiddeld gaat het per maand om 365 euro. Na 4 jaar studeren komt dat uit op een schuld van 17.500 euro. Bijna een vijfde van de studenten krijgt geen zorgtoeslag en ruim 10 procent doet geen belastingaangifte. Dat scheelt ze veel geld. Dat blijkt uit een onderzoek onder 3000 studenten door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Ruim eenderde van de 650.000 studenten in het hoger onderwijs leent naast hun studiefinanciering (voor uitwonende studenten gemiddeld 450 euro per maand), extra geld bij overheid overheidsinstantie Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Gemiddeld lenen de studenten 365 euro per maand, wat na vier jaar studie voor een schuld zorgt van ruim 17.500 euro exclusief rente, blijkt uit recent onderzoek van budgetvoorlichter Nibud.

Studentenkoepels maken zich zorgen

Studentenkoepels ISO en LSVb vrezen dat meer studenten in financiële problemen komen. Dat zeiden voorzitters Sebastiaan Hameleers en Pascal ten Have maandag in een reactie ( 'Studenten haken af door mogelijke schuld' (2) - 'Studenten haken af door mogelijke schuld' 2 N i e u w bericht, meer informatie 'Studenten haken af door mogelijke schuld' ) op een Nibud-rapport over de schulden van studenten.

Studenten zijn erg slecht op de hoogte van de leenvoorwaarden. Een kwart weet niet hoe hoog de rente is die ze betalen, een deel denkt zelfs dat lenen bij DUO gratis is. Ook weet de helft van de 3.000 ondervraagde studenten niet of ze tijdens hun studie ook al rente betalen over hun schuld. Het antwoord is ja. De meeste studenten maken zich geen zorgen of ze hun schuld ooit nog kunnen afbetalen. Ondertussen vindt 55 procent van hen wel dat DUO het ze te gemakkelijk maakt om geld te lenen. Met een paar muisklikken ontvang je honderden euro’s per maand.

Meer problemen

Niet alleen bij leningen van DUO zijn studenten roekeloos. Ook bij inkomsten als toeslagen en belastingteruggaven hebben ze geen idee wat er mogelijk is. Zo ontvangen zo´n 120.000 studenten, geen zorgtoeslag (68 euro per maand) terwijl ze hier wel recht op hebben. Een kwart van de studenten doet geen belastingaangifte en laat zo mogelijk veel geld liggen. Juist studenten met hun lage inkomen uit bijbaantjes kunnen vaak een groot deel van hun loonbelasting terugvragen.

Studenten zitten hele dagen met hun neus in de boeken en komen maandelijks geld te kort waardoor ze moeten lenen. Toch weet acht op de tien studenten niet waar hun geld naar toe gaat. In het onderzoek van Nibud werd gevraagd kostenposten te schatten. Vooral de hoogte van verzekeringspremies zijn studenten onbekend.

De meeste banken in Nederland bieden studenten de mogelijkheid om rood te staan op hun betaalrekening, vaak tot 1.000 euro.Het lijkt lekker goedkoop en veel banken raden studenten aan om de mogelijkheid tot roodstand aan te vragen. Bijna 30 procent van hen maakt hier gebruik van. Toch betalen ze over het bedrag dat ze rood staan al gauw 12 procent rente.

Sparen is populair

Lichtpuntje, ruim tweederde van de studenten spaart 100 euro per maand en heeft zo’n 4.500 euro op een spaarrekening staan. De helft van de studenten met een lening spaart tegelijkertijd. Daarmee zouden ze natuurlijk ook hun studieschuld kunnen aflossen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 517.73
+ / - -0.56%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie