Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

'Nederland verdient 180 miljard aan EU'

23 AUG 2012

Zonder de euro en de interne markt zou Nederland jaarlijks 90 miljard euro mislopen. Nu verdienen we jaarlijks 120 miljard euro, eenvijfde van het bruto binnenlands product, aan de export naar de EU. Daarnaast leveren beleggingen in de EU 50 à 60 miljard op. Die cijfers staan in de brochure 'Nederland leeft van Europa', die VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland deze week uitbrengen met het oog op de verkiezingen.

Foto: Bloomberg

In de brochure wordt ook geschetst wat er zou gebeuren als de eurozone uiteenvalt. Volgens de werkgeversorganisaties moet dan rekening worden gehouden met een kwart minder export, een verdubbeling van de werkloosheid en een begrotingstekort van 10 procent. 'Het station is gepasseerd dat Europa opgebroken kan worden', zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. 'Politici moeten niet op basis van emotie maar op basis van feiten aan de burger uitleggen wat de invloed van Europa op onze welvaart en werkgelegenheid is.'

Niet in verhouding

De Nederlandse bijdrage aan het Europese noodfonds kan oplopen tot 90 miljard euro. Als in het slechtste geval voorlopig maar de helft wordt terugbetaald, staat dit volgens de werkgeversorganisaties niet in verhouding tot de 180 miljard die Nederland jaarlijks aan de EU verdient. In de brochure wordt dit onderschreven in interviews met negen ondernemers.

10.3 °C
WNW2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 441.66
+ / - +2.1%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT