Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Topinkomens stijgen weer

15 JUN 2013

AMSTERDAM - Na 3 jaar van daling zijn de topinkomens vorig jaar weer gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van topbestuurders van 134 grote bedrijven. De stijging hangt samen met de stelselmatige verhoging van het basissalaris van topbestuurders, dat met 6 procent opliep naar gemiddeld 512.000 euro.

Bernard Dijkhuizen
Bernard Dijkhuizen
Foto: Clovis Flos

Werden bonussen, prestatieaandelen en pensioenstortingen meegerekend, dan liepen de topinkomens op met 7,5 procent naar gemiddeld 1,13 miljoen euro.

De topman met het hoogste inkomen was Bernard Dijkhuizen van kabelbedrijf Ziggo. Hij ontving in 2012 ruim 15,7 miljoen euro, vooral dankzij een groot aandelenpakket dat hij kreeg bij de beursgang van Ziggo. Op de tweede plaats in de ranglijst staat ASML-topman Eric Meurice, met een jaarinkomen van ruim 11,2 miljoen.

Hoogste vrouw in de topverdienerslijst is Nancy McKinstry van uitgeefconcern Wolters Kluwer. Ze staat op de vierde plaats met een inkomen van ruim 6,5 miljoen euro.

FNV-voorzitter Ton Heerts zegt in de krant dat hij de groeiende loonkloof tussen de top en de werkvloer zorgwekkend vindt. „Dat je met zulke inkomens nóg meer zou moeten verdienen, terwijl werknemers en mensen met een uitkering koopkracht inleveren, is ook totaal niet uit te leggen”, zegt Heerts. Hij vindt dat de top zich zou moeten matigen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT