Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Meer vrouwen van 65-plus aan het werk

21 JUL 2013

RIJSWIJK - Het aantal vrouwen van 65 jaar en ouder dat werkt, is gestaag aan het stijgen. Aan het begin van dit jaar hadden 47.000 van hen een betaalde baan, tegen 38.000 in het eerste kwartaal van 2011. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ruwweg de helft van deze werkende oudere vrouwen heeft een kleine parttimebaan van minder dan 12 uur.

Foto: Lex Van Lieshout

Bart Veltman van het gespecialiseerde uitzendbureau 65plus herkent de trend. „Ook bij ons is de verschuiving te zien. Tot een jaar of 4 geleden hadden we 75 procent mannen en 25 procent vrouwen in ons kandidatenbestand. Nu is het percentage vrouwen gestegen naar 34.”

Hij ziet een aantal redenen voor de stijgende arbeidsdeelname van oudere vrouwen, gebaseerd op de dagelijkse praktijk van zijn bureau. „Vrouwen komen vaker dan vroeger alleen te staan door een scheiding en voelen dan een economische noodzaak om te gaan werken. Dat gebeurt ook als ze weduwe worden.”

Verder ziet hij ook een verband met de babyboomer-generatie. „Vrouwen van die generatie zijn vaker hoogopgeleid. Ze hebben een hbo- of universitaire opleiding, zijn dan sowieso zelfstandiger en willen na hun 65e doorwerken.”

Veltman signaleert overigens ook een hogere arbeidsdeelname van allochtone vrouwen van 65-plus. Daarvoor heeft hij geen verklaring.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT