Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP XTRA (Lex van Lieshout)

Hogere belastingvrije schenking voor woning vanaf 1 oktober. Hoe zit dat?

01 OKT 2013

Vanaf 1 oktober 2013 mogen Nederlanders tot 100.000 euro belastingvrij schenken, als het geld tenminste in aankoop of verbouwing van een huis gestoken wordt. Voor wie is dit voordelig en wat zijn de voorwaarden?

poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur

Het kabinet hoopt hiermee de woningmarkt een duwtje in de rug zal geven. Tot nu toe mocht een ouder zijn of haar kind eenmalig maximaal 51.407 euro belastingvrij schenken, op voorwaarde dat dit bedrag wordt gebruikt voor kopen of verbouwen van een huis of aflossen van een hypotheek. Bij de huidige regels mag ontvanger dit geld binnen 3 jaar in zijn huis of hypotheek steken. Deze grens gaat dus omhoog naar 100.000 euro en mensen kunnen dit bedrag ook schenken aan anderen dan hun kinderen, zoals hun neef of buurman.. De verruimde schenkingsregels gelden tot 1 januari 2015.

Stelling DFT Geld  

Kunnen huizenbezitters hiermee hun hypotheek aflossen?

Meer dan 1,3 miljoen huishoudens hebben een hypotheek die onder water staat (hypotheeksom hoger dan waarde eigen huis). Als ze hun huis verkopen houden ze er een restschuld aan over. Een flinke schenking kan zorgen dat huizenbezitters hun hypotheeksom kunnen verlagen tot hun woningwaarde.

Als huizenbezitters nu een hoge schenking ontvangen en daarmee hun hypotheek aflossen, dienen ze zich er wel bewust van te zijn dat banken vaak een maximum hanteren voor het aflossen van hypotheken. Lost u meer af dan een bepaald percentage, dan betaalt u een aflosboete. Dit zijn de opbrengsten die de bank misloopt doordat u aflost. Maar ABN Amro, Rabobank en SNS hebben aangekondigd in bepaalde gevallen af te zien van deze boeterente

Waarom is het handig voor ouders met veel spaargeld?

Meer schenken kan ook gunstig zijn voor de gevers. Niet alleen omdat ze minder vermogensbelasting hoeven te betalen, maar vooral door de eigen bijdrage voor verpleeghuizen (AWBZ). Vermogende ouderen betalen een hoger bedrag voor het verblijf in deze tehuizen. Zo eten ze hun vermogen op. Boven de vrijstelling van 21.139 euro telt 12 procent van het vermogen mee met het verzamelinkomen waarmee de eigen bijdrage bepaald wordt. In extreme gevallen kan die oplopen tot 2189 euro per maand. Sinds begin 2013 proberen ouderen zoveel mogelijk geld weg te schenken zodat hun eigen bijdrage lager wordt.

 

Kunnen veel mensen 100.000 euro schenken?

Het is de vraag hoeveel mensen in staat zijn om 100.000 euro te kunnen schenken. Nederlanders bezitten gemiddeld ongeveer 33.000 euro aan vermogen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2011. Toch zijn er bijna 2,7 miljoen huishoudens met een vermogen van meer dan 100.000 euro. Hierbij zit ook vermogen dat in aandelen of eigen woning is geïnvesteerd.

 

Moet deze schenking worden vastgelegd bij een notaris

Nee, een zogeheten notariële akte is niet verplicht. Een dergelijke akte is echter wel nodig als de schenker voorwaarden aan de schenking wil verbinden. Bijvoorbeeld dat hij of zij de schenking kan herroepen. Ook kan er een uitsluitingsclausule in de akte worden opgenomen, die voorkomt dat een kind de schenking bij een eventuele scheiding moet delen met de ex-partner.

 

De regeling is nog niet wettelijk vastgelegd. Is deze daardoor wel definitief ?

De regeling is nog niet wettelijk vastgelegd, maar minister Dijsselbloem heeft wel een besluit (zie bijlage) goedgekeurd waarin de tijdelijke verruiming van de schenkvrijstelling is geregeld. Dit besluit bepaald dat tussen 1 oktober en 31 december van dit jaar van de nieuwe regels gebruik kan worden gemaakt. Zelfs indien de plannen niet doorgaan - bijvoorbeeld door de val van het kabinet of wijziging van de Miljoenennota - kunnen schenkers met dit besluit in de hand een schenking van 100.000 euro doen zonder dat daarover belasting hoeft te worden betaald.

 

Het is dus verstandig om nu al met schenken te beginnen en niet tot 2014 te wachten ?

Ja. voor 2013 is er via het besluit juridische duidelijkheid. Voor een vervolg in 2014 zal de wettelijke maatregel in het Belastingplan door de Eerste Kamer moeten worden goedgekeurd. Bovendien komen ontvangers van schenkingen daardoor minder snel in de problemen met de voorwaarden die banken als ABN Amro hebben ingesteld om hypotheken vrij van boeterente af te lossen. Los van een soepeler boetebeleid bij grotere aflossingen kan sowieso gebruik worden gemaakt van de aflossing die vrij van boeterente kan worden gemaakt. Veelal ligt dit percentage tussen 10 en 20 procent per jaar. Een percentage dat dus geldt voor 2013, maar ook opnieuw voor elk jaar daarna.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT