Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Al rijdend een appje lezen: volgens VVN is het naast levensgevaarlijk ook nog eens opvoedkundig gezien rampzalig.
Al rijdend een appje lezen: volgens VVN is het naast levensgevaarlijk ook nog eens opvoedkundig gezien rampzalig.
Foto: Hollandse Hoogte

VVN pleit voor dubbel bedrag als er kinderen in de auto zitten

Megaboete appje ouder

06 APR 2017 Alexander Bakker en Gijsbert Termaat

Amersfoort - Ouders die tijdens het autorijden een smartphone gebruiken, zouden een dubbele boete moeten krijgen als dat gebeurt in het bijzijn van hun kinderen.

„Dus een bekeuring van €460 in plaats van €230 als ze op heterdaad betrapt worden.” Daarvoor pleit Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland (VVN) op de dag dat 200.000 kinderen op de basisschool verkeersexamen doen.

„Als kinderen zien dat hun ouders gewoon telefoneren en appjes versturen achter het stuur, dan krijgen ze volstrekt het verkeerde voorbeeld. Juist als opvoeder moet je je bewust zijn van je verantwoordelijkheid”, meent Cohen.

Signaal

Of het plan veel kans van slagen heeft weet hij niet. „Ik wil in ieder geval een signaal afgeven en de discussie daarmee opnieuw aanzwengelen dat smartphones en verkeer absoluut niet samen gaan”, meent de VVN-directeur.

Het Openbaar Ministerie onderschrijft de zorgen van Cohen, maar kan met zijn oproep vooralsnog niets. „Dat is aan de wetgever. Maar wat ons betreft geldt het voorbeeld niet alleen voor smartphones, maar ook voor te hoge snelheid en rijden met alcohol op”, reageert een woordvoerder.

Pakkans

In de Tweede Kamer kijken politici met gemengde gevoelens naar het idee van VVN. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vindt het „een goed signaal”, maar hij ziet meer in het verdubbelen van de pakkans van bellende automobilisten. „Anders heb je er niets aan.”

VVD-Kamerlid Barbara Visser begrijpt de frustratie, maar vindt het verhogen van de boete geen goed idee. „Het is gewoon verboden. Je moet dat ding niet in je handen hebben tijdens het rijden”, stelt de liberaal. „Het is bovendien lastig om boetes te verhogen zodra er kinderen in de buurt zijn. Moeten we dat dan bij alles gaan doen? Ouders moeten hun kinderen gewoon opvoeden door het goede voorbeeld te geven.”

Demissionair minister Blok (Veiligheid en Justitie) laat weten dat het aan een volgend kabinet is om met maatregelen te komen.

Foto: TMG

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.34
+ / - -0.06%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie