Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kinderopvang De Parel toen het nog open was.
Kinderopvang De Parel toen het nog open was.
Foto: foto de telegraaf

Opgelichte ouders uitgekleed door de fiscus

06 JAN 2017

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - De fraudezaak bij kinderopvang De Parel in Capelle aan den IJssel drijft de opgelichte ouders de schuldhulpverlening in. De belastingdienst eist enorme maandelijkse terugbetalingen die niet op te hoesten zijn.

Eigenaar Moustapha A. van De Parel heeft de belastingdienst opgelicht voor twee miljoen euro. Hij kreeg de kinderopvangtoeslag van ouders en verzweeg de eigen bijdrage die de ouders moesten betalen. Zijn handel duurde van 2007 tot 2014. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

Maar de belastingdienst eist het misgelopen geld terug, van de ouders. „Terwijl die ook slachtoffer zijn, net als de belastingdienst”, zegt Willeke Ravenna, oud-medewerker van De Parel die de zaak aan het licht bracht. Ze staat zestig Capelse ouders bij in hun strijd tegen de torenhoge boetes.

Recent kreeg een ouder te horen dat ze over twee verschillende jaren 1377 euro mag betalen als beschikking. Per maand. Twee jaar lang. Het laagste schikkingsvoorstel bedraagt vijfhonderd euro per maand.

„Ze drijven hiermee gezinnen naar de schuldhulpverlening, terwijl de enige fout van de ouders hun goedgelovigheid is geweest”, stelt Ravenna. Omdat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes een coulanceregeling weigert gaan gezinnen kapot door de torenhoge geëiste terugbetalingen, stelt Ravenna. De gemeente Capelle aan den IJssel zegt de zaak ’nog altijd nauwlettend te volgen’.

„Op dit moment zijn bij ons geen gedupeerde ouders meer bekend die dreigen om te vallen. Maar op het moment dat daar verandering in komt dan kijken we meteen of en hoe we kunnen helpen”, laat een woordvoerder weten namens wethouders Ans Hartnagel en Eric Faassen.

Ravenna hoopt een gesprek met Wiebes en de gedupeerde ouders te kunnen regelen. „Tot nu toe weigert hij, maar laat hem maar eens uit hun eigen mond de gevolgen horen.”

Een alleenstaande moeder van twee kinderen die op De Parel zaten vertelt: „Het is heel onbegrijpelijk als je je leven leidt en alles probeert goed te doen zoals het hoort en nooit met justitie te maken hebt gehad en dan nu zo in de shit zit.”

„Mijn kinderen zijn hier natuurlijk eigenlijk de dupe van. Het is zo dat zij nooit op vakantie zijn geweest en voorlopig ook niet kunnen. Ze hebben in deze tijd geleerd dat zij niets krijgen en zullen daar ook niet meer om vragen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.3 °C
Z4
Beurs AEX
AEX 529.5
+ / - +0.16%
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie