Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Belasting geeft informatie over huurders

07 MRT 2012

DEN HAAG - Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft diverse meldingen binnengekregen van huurders dat de Belastingdienst informatie over hun inkomen aan hun huisbaas heeft verstrekt, zonder dat ze dat wisten. Dat meldde een woordvoerster van het CBP woensdag. Het college gaat verder niet op de zaak in, aldus de zegsvrouw.

De Tweede Kamer praat woensdag over een voorstel waardoor verhuurders informatie kunnen krijgen over inkomens van huurders. Met die gegevens kan het zogenoemde scheefhuren (mensen die te goedkoop wonen in vergelijking met hun inkomen) worden tegengegaan.

In de plannen van het kabinet mogen huisbazen de huren van mensen die meer verdienen dan 43.000 euro per jaar, met 5 procent extra verhogen. De Woonbond en vakcentrale FNV hebben al eerder geprotesteerd tegen de „onacceptabele botte verhoging” die 300.000 tot 400.000 huishoudens zou treffen.

Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) schreef de Tweede Kamer vorige week dat de fiscus een online 'webtool' heeft ontwikkeld waarmee verhuurders kunnen zien of de huurders meer dan 43.000 euro verdienen. Ze vindt niet dat deze service een wettige basis ontbeert, meldde ze. „De staatssecretaris van Financiën heeft de Belastingdienst ontheven van de geheimhoudingsplicht, zodat het de Belastingdienst vooruitlopend op de inwerkingtreding van de voorgestelde wetswijziging toegestaan is om de relevante inkomensverklaring te verstrekken aan verhuurders.”

Verhuurders/eigenaars kunnen alleen informatie verkrijgen die betrekking heeft op huizen waarvan zij verhuurder/eigenaar zijn, aldus Spies. „Verhuurders mogen de informatie alleen maar voor dat doel opvragen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie