Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Fiscus helpt met belastingkorting

Ouderschapsverlof juist nu een aanrader

16 APR 2010 Regina de Valk

Een crisis levert behalve een hoop problemen vaak ook verrassende veranderingen op. Als u kijkt op de website van Postbus 51 dan staat daar bijvoorbeeld de vraag: „Mag uw werkgever u ouderschapsverlof weigeren?” waarop het antwoord overigens „nee” is.

U kunt zien welke krant uw werkgever leest als hij maandagochtend naar u toe komt en zegt: „Is ouderschapsverlof misschien iets voor jou?” Dan heeft hij dit stukje ook gelezen. In moeilijke tijden heeft ouderschapsverlof opnemen namelijk bijna hetzelfde effect als deeltijd-ww, maar met heel wat minder toestanden voor de werkgever.

Er zijn natuurlijk wel een paar voorwaarden. Dat u een kind (onder de 8) moet hebben zal u gezien de naam van de regeling, niet verbazen. Per kind mag u 26 weken ouderschapsverlof opnemen. In de tijd van hoogconjunctuur een last, nu een vermindering van de kosten met 50%.

U kunt alleen ouderschapsverlof opnemen als u al minimaal een jaar bij dezelfde werkgever werkt. U krijgt ouderschapsverlof voor het aantal uren dat u werkt. Iemand die 32 uur per week werkt heeft dus recht op 26 x 32 = 832 uur ouderschapsverlof, terwijl iemand die 12 uur werkt maar 26 x 12 = 312 uur ouderschapsverlof kan krijgen.Standaardregeling

U kunt de uren volgens de standaardregeling opnemen. Dat wil zeggen dat u wekelijks 50% ouderschapsverlof neemt. Iemand die normaal 32 uur werkt, gaat dan dus 16 uur werken en mensen met een contract van 24 uur werken nog maar 12 uur. Het duurt op deze manier 1 jaar voordat het ouderschapsverlof is opgenomen.

Wilt u het verlof op een andere manier opnemen, dan kan dit in overleg met uw werkgever. U kunt bijvoorbeeld 100% ouderschapsverlof opnemen. U verschijnt dan 26 weken helemaal niet meer op het werk. Of u wilt het verlof uitsmeren over een langere periode. Ook dat is mogelijk. Als u bij een fulltimedienstverband één dag ouderschapsverlof per week opneemt, dan duurt het ouderschapsverlof 2,5 jaar.

Wat ouderschapsverlof op het eerste gezicht toch wat minder leuk maakt, is dat u niet betaald hoeft te worden voor de uren dat u thuis bent. Tijdens de crisis aardig voor de werkgever, minder aardig voor u. Gelukkig komt de fiscus u daarin tegemoet met een belastingkorting van E 4,07 per opgenomen verlofuur.

Iets meer dan E 4 per uur klinkt misschien niet veel, maar het is een korting op de belasting die u betaalt. Het is dus een netto bedrag. De korting is geen inkomen, u betaalt er dus geen belasting over. U kunt zich de korting al gedurende het jaar waarin u het ouderschapsverlof opneemt, laten uitbetalen. U doet dit door een verzoek voorlopige aanslag in te dienen. Dit is een eenvoudig formulier dat u kunt downloaden van de site van de Belastingdienst of kunt aanvragen via de belastingtelefoon.

Wat als de belastingkorting meer is dan de belasting die u moet betalen?

In het jaar dat u ouderschapsverlof opneemt, gaat u minder verdienen. U krijgt immers alleen de gewerkte uren uitbetaald. Alleen daarom al zult u dus minder belasting betalen. Daarbovenop komt dan nog eens de extra belastingkorting die u krijgt voor elk uur ouderschapsverlof dat u opneemt. Er zullen dus mensen zijn die meer korting hebben dan de belasting die ze moeten betalen.

In principe kunt u van de Belastingdienst nooit meer belasting terugkrijgen dan u heeft betaald. Nu wordt er om te bepalen of u recht heeft op de ouderschapsverlofkorting gelukkig niet alleen naar uw inkomen gekeken en de belasting daarover, maar ook naar het inkomen en de belasting van uw fiscale partner. Wanneer die voldoende belasting moet betalen, krijgt u dus toch de volledige ouderschapsverlofkorting uitbetaald.Tweeling

Bij ouderschapsverlof blijft het dienstverband in stand. Na afloop ervan werkt u dus weer het gebruikelijke aantal uren. Beide ouders kunnen (eventueel na elkaar) ouderschapsverlof opnemen voor hetzelfde kind. Wanneer u meer kinderen heeft, kunt u ook voor elk kind apart verlof opnemen, ook als het om een tweeling gaat.

De kans is natuurlijk klein dat u alleen ouderschapsverlof gaat opnemen om uw baas een plezier te doen. Maar hopelijk kan dit stukje u wel helpen met het verbeteren van zijn humeur als u de aanvraag indient, want als je iets niet mag weigeren, heb je soms wat hulp nodig om de voordelen in te zien.

Het komt niet vaak voor, maar dit is nu een geval waarin de Belastingdienst het leven toch net iets leuker maakt.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT