Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vermogen omlaag door studieschuld

19 DEC 2012

Om zo min mogelijk belasting te betalen over uw vermogen, doet u er goed aan om te kijken of u er schulden vanaf kunt trekken. Dit geldt ook voor studieschulden, zelfs als u nog studeert.

Foto: Thijs Rooimans

Mensen met een vermogen boven de 21.000 euro moeten 1,2 procent belasting betalen over de waarde per 1 januari.  Dit is de vermogensrendementsheffing in box 3. U betaalt 30 procent belasting over een verwacht rendement van 4 procent.

Bezit boven 21.000 euro, schuld boven 2900 euro

Er is een vrijstelling van ongeveer 21.000 euro. Zijn uw spaargeld en beleggingen meer waard, dan gaat u er belasting over betalen. Schulden die samen meer dan 2900 euro (5800 voor fiscale partners) bedragen mogen verrekend worden met uw totale bezit.

Door goed te letten op de schulden die u van uw vermogen af kunt trekken valt veel geld te besparen.

Maak van een nood een deugd

Voor oud-studenten kunnen studieschulden een flinke drempel zijn als ze bij de bank een hypotheek willen aanvragen, maar ze zijn bij de belastingaangifte dus juist handig. Gemiddeld bouwen studenten namelijk een schuld op van ruim 15.000 euro.

Honderdduizenden studenten krijgen elke maand een aanvullende beurs (prestatiebeurs) van gemiddeld ongeveer 230 euro. Deze bedragen worden hen geleend, maar als ze hun studie afronden wordt het totaal omgezet in een gift. Hoewel studenten de totale ontvangen prestatiebeurs vaak niet als schuld zien omdat ze van plan zijn af te studeren, is het dat wel voor de Belastingdienst.

Ook rijke studenten kunnen besparen

Studenten met een vermogen boven de 21.000 euro (er zijn studenten die door bijvoorbeeld erfenissen dergelijke bedragen bezitten) doen er goed aan om hun studieschuld op waarde te schatten. De totale studieschuld op 1 januari is af te trekken van het vermogen bij de belastingaangifte.

Een voorbeeld: Een student die 50.000 euro bezit en een studieschuld van 15.000 euro heeft betaalt door zijn studieschuld aan te geven 420 euro belasting in box 3 in plaats van 600 euro.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie