Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Belastingrapport: terug naar twee schijven, belasting op spaargeld omlaag

18 JUN 2013

De belasting op spaargeld kan omlaag en de vier belastingschijven moeten teruggebracht worden tot twee. Dat stelt de Comissie Van Dijkhuizen voor, die in opdracht van het vorige kabinet onderzoek deed naar hervorming van het Nederlandse belastingstelsel.

Aan de rechterkant van deze pagina kunt u een pdf-versie van het rapport van de Commissie Van Dijkhuizen downloaden.

Met deze voorstellen denkt de Commissie dat de overheid op een evenwichtigere wijze belasting kan heffen en dat Nederlandse burgers een goede belastingmoraal houden.


Twee belastingschijven

De twee belastingschijven die de Commissie van Dijkhuizen adviseert, zouden verdeeld worden in inkomen onder de 62.500 euro en inkomen daarboven. Over de eerste schijf zou een belastingheffing van 37 procent komen, over de tweede schijf een tarief van 49 procent.

Het tarief van 37 procent is lager dan de tarieven van de huidige tweede en derde schijf (42 procent tot een inkomen van 55.991 euro). Boven de 55.991 euro betalen mensen nu 52 procent inkomstenbelasting.

 

Minder belasting op spaargeld

Een ander voorstel van de Commissie is om de vermogensrendementsheffing, de belasting op spaargeld, aan te passen. Nu betaalt men belasting over een forfaitair rendement van 4 procent, maar de Commissie ziet liever dat dit rendement wordt bepaald op basis van de spaarrente in de laatste 5 jaar. Daarmee zou je op ongeveer 2,4 procent uitkomen, al heeft de Commissie in zijn voorstel financiering gevonden voor een verlaging van 4 naar 3 procent. Over dit rendement betaalt u boven een vrijstelling van ongeveer 22.000 euro 30 procent belasting. Nu is dat dus 30 procent van 4 procent rendement.

 

Snijden in toeslagen

Naast het aanpassen van de belastingschijven en het verminderen van de belasting op spaargeld, stelt de Commissie Van Dijkhuizen ook voor om een eenvoudiger toeslagensysteem te introduceren, waarbij niet 4,6 miljoen Nederlanders toeslagen ontvangen, maar slechts 1,4 miljoen. Enkele manieren om dat te bereiken zijn het samenvoegen van huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Ook stelt de Commissie voor de zorgtoeslag aan zorgverzekeraars uit te keren in plaats van aan burgers.

 

Btw verder omhoog

Tegenover aantrekkelijke wijzigingen als de verlaging van belastingtarieven in box 1 en aanpassing van het forfaitair rendement box 3, staan in de voorstellen van de Commissie ook zaken die veel burgers pijn kunnen doen in hun portemonnee. Zo zou de btw nog eens omhoog moeten van 21 naar 23 procent (en het lage tarief voor bijvoorbeeld eten en drinken van 6 naar 8 procent). Zo zou het btw-tarief in Nederland beter passen bij de tarieven in andere Europese landen. In oktober 2012 ging het btw-tarief ook al omhoog, van 19 naar 21 procent.

 

Hypotheekrenteaftrek omlaag

In het voorstel van de Commissie wordt de eigen woning en hypotheek geleidelijk van box 1 (inkomsten uit werk en woning) naar box 3 (inkomsten uit sparen en beleggen). verschoven. Omdat burgers in de laatste box 30 procent belasting betalen, zou de hypotheekrenteaftrek ook voor iedereen op maximaal 30 procent uitkomen. Nu kunnen mensen met een hoog inkomen nog 52 procent van hun hypotheekrente aftrekken. De Commissie wil de renteaftrek overigens aan een annuïtair aflossingsschema koppelen. Dat betekent dat huizenbezitters niet verplicht de hele hypotheek in 30 jaar moeten aflossen, maar dat hun renteaftrek na verloop van tijd wel afneemt.

Naast deze maatregel wil de Commissie ook de overdrachtsbelasting helemaal afschaffen en de rente op restschuld in plaats van 10 jaar straks 12 jaar aftrekbaar maken. Ze ziet graag dat er een garantieregeling komt voor de restschulden (vergelijkbaar met de Natonale Hypotheek Garantie, NHG) zodat mensen met een restschuld gemakkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

 

Meer belasting voor ondernemers

De Commissie doet een paar voorstellen die waarschijnlijk niet erg in de smaak zullen vallen bij ondernemers. Zo ziet ze geen toekomst meer voor de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, omdat dit ondernemers alleen stimuleert om te beginnen, niet om te blijven groeien. ZZP Nederland, belangenorganisatie voor zelfstandigen, noemt de plannen 'desastreus'. Lees hier hun reactie.

Verder zouden directeuren-grootaandeelhouders (dga's) straks meer belasting gaan betalen. Zij moeten zichzelf voor de inkomstenbelasting een 'gebruikelijk' salaris geven voor de inkomstenbelasting. Nu mogen ze daar nog 30 procent op[ korten, als het aan de Commissie ligt straks nog maar 10 procent. Zo moet hun inkomen meer in lijn komen met vergelijkbare werknemers.

Ook moeten de dga's in box 2 (inkomsten uit aanmerkelijk belang) op dezelfde manier belasting gaan betalen over het in hun onderneming opgebouwde vermogen, dus op basis van een forfaitair rendement van zo'n 2,4 procent. Een klein lichtpuntje voor ondernemers: de Commissie denkt dat het tarief in box 2, na afdracht van vennootschapsbelasting, omlaag kan van 25 naar 22 procent.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT