Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Voorlopige aanslag van 2014 te hoog

Fiscus weer in de fout

06 JAN 2014 Jorn Jonker

DEN HAAG - De Belastingdienst maakt het leven van burgers en bedrijven niet makkelijker. In de voorlopige aanslag 2014 zitten nog meer fouten dan vorige week al bekend werd en wie al netjes alles had ingevuld, moet dat waarschijnlijk opnieuw gaan doen. Het CDA trekt aan de bel.

Corporatie claimt schade bij belastingdienst
Foto: ANP

Het tarief in de eerste belastingschijf is een stuk hoger dan bedoeld en hetzelfde is gebeurd met het percentage in box 2, waar voornamelijk bedrijven en aandeelhouders mee te maken hebben. De tarieven staan nog op het oude, hogere niveau. „Dat zijn tarieven die met veel poeha zijn bijgesteld. Het is erg raar dat dit soort fouten er dan in blijft zitten”, zegt Cor Overduin, fiscalist bij Grant Thornton. De belastingexpert snapt niet dat staatssecretaris Weekers (Financiën) mensen niet tegemoetkomt en de fouten niet automatisch laat aanpassen door de Belastingdienst, maar ze zelf een nieuwe aanslag laat invullen.

Strafbaar

CDA-Kamerlid Omtzigt denkt er precies hetzelfde over. „Als je zelf fouten maakt bij je belastingaangifte ben je strafbaar. Nu worden die fouten door de Belastingdienst gemaakt en pas anderhalf jaar later gerepareerd als je zelf niks doet.” Dat kan zo niet, vindt de christendemocraat.

Door een eerdere fout met de belasting voor huiseigenaren moeten mensen plotseling meer betalen als ze hun definitieve aangifte doen. Die belasting, het zogenoemde eigenwoningforfait, werd te laag voorgespiegeld. Door deze twee nieuwe fouten betalen burgers en bedrijven eerst meer dan nodig en krijgen later hun te veel betaalde geld terug. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo erg, maar is het wel, stelt Omtzigt. „Die belastingverlagingen waren er nou juist om de economie aan te zwengelen. Voor bedrijven gaat dit om duizenden euro’s. Geld dat je anderhalf jaar dus niet de economie in pompt.” Omtzigt verwacht dat 99 procent van de voorlopige aanslagen tot nu toe fout is ingevuld.

De christendemocraat is ’bijzonder verbaasd’ over de fouten. Fiscalist Overduin zegt ook nog nooit zoiets gezien te hebben. Een woordvoerder van staatssecretaris Weekers stelde gisteren nog niet te kunnen reageren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%
poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT