Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Accijnsverhoging kost schatkist 180 miljoen'

14 FEB 2014 Ruud Mikkers

DEN HAAG - De accijnsverhoging op diesel zorgt voor een gat in de schatkist. In plaats van dat de lastenverzwaring het kabinet geld oplevert, komt er juist mínder binnen.

Foto: Visumar

Becijferd is dat het op jaarbasis gaat om een bedrag van 180 miljoen euro omdat transportbedrijven massaal de wijk nemen naar het buitenland.

Dat blijkt uit een representatieve steekproef van Transport en Logistiek Nederland (TLN) onder internationale vervoerders. De accijnsverhoging van 3 cent per liter per 1 januari had de schatkist dit jaar juist 230 miljoen extra moeten opleveren. Het aandeel van dit bedrag dat de vrachtvervoerders in het laatje zouden moeten brengen is 90 miljoen, heeft TLN becijferd, maar dit gaat op basis van de eerste maand van het jaar nooit gebeuren. Sterker nog: er komt minder binnen dan ooit.

Spekkoper

Nog maar 25 procent van het verbruik wordt in Nederland getankt, dat was 39 procent. Vooral België is spekkoper. Het verschil met onze zuiderburen bedraagt 12 cent per liter.

Het kabinet heeft de Kamer beloofd om voor de zomer met een evaluatie van de maatregel te komen. Maar dat is veel te laat, klinkt het bij de oppositie. „Uit deze cijfers blijkt dat dit een doodlopende weg is. Ik roep Rutte op de verhoging nú terug te draaien. De schade wordt anders onherstelbaar”, stelt CDA-leider Buma.

TLN-voorzitter Arthur van Dijk is niet verbaasd. „Wij hebben hier het afgelopen jaar meerdere malen voor gewaarschuwd, maar het weglekeffect is nog veel groter dan ik dacht. Er is maar één verstandige maatregel en dat is dat de accijnsverhoging direct wordt teruggedraaid”, aldus Van Dijk.’

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%
poll image

Stelling DFT Geld

Beleggen is een serieuze optie met de lage spaarrentes


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT