Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Erfgenamen huis droegen te veel geld af aan fiscus

18 JUL 2012 Sameer van Alfen

Nabestaanden die in 2010 en 2011 een huis erfden van een dierbare, hebben waarschijnlijk te veel erfbelasting betaald. De manier waarop de Belastingdienst bij hen de erftaks in rekening bracht, is strijdig met Europese regels.

Foto: Jos Schuurman

Dit zeggen fiscalisten en notarissen na een uitspraak van rechtbank Haarlem. Zij denken dat meer mensen met dit vonnis in de hand succesvol bezwaar kunnen maken tegen de aanslag erfbelasting, als deze nog niet definitief is. Het gaat naar verluidt al snel om een paar duizend mensen.In 2010 is de wijze waarop nabestaanden aftikken voor de erfbelasting op huizen veranderd. Om alles makkelijker te maken, wordt sindsdien teruggegrepen op de woz-beschikking die gemeentes aan het begin van elk jaar versturen.

Woz-datum

Het probleem is dat de beschikking verwijst naar de woz-waarde van een jaar eerder. Als iemand in 2011 overleed, dan moet een nabestaande afrekenen over de woz-peildatum van 1 januari 2010. Maar zo profiteert de erfgenaam niet van aanzienlijke waardedalingen van huizen sinds die tijd.Nabestaanden vonden dit onrechtvaardig. Daarom paste de Tweede Kamer eind vorig jaar de wet aan. Nederlanders die in 2012 een huis erven, mogen ook wachten op de beschikking waarop de woz-waarde van 1 januari 2012 staat.

2010 en 2011

Maar erfgenamen die het huis van hun dierbare in 2011 en 2010 in bezit kregen, hebben niets aan de wetswijziging. Twee zussen, hun vader overleed in 2010, waren het hier mee oneens en stapten naar de rechter. Zij liepen een waardedaling van 77.500 euro mis.De aanslag erfbelasting viel hierdoor 3.836 euro per persoon hoger uit. De rechter vond dit een te zware last. Die oordeelde dat de werkwijze van de fiscus in ging tegen het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat onder meer dat belastingheffing niet mag leiden tot een buitensporige last.

Zware last

Vereniging Eigen Huis verwacht dat nabestaanden alleen succesvol een beroep kunnen op deze uitspraak als er sprake is van een zware last in relatie tot hun vermogen. „Is dat het geval, dan kun je de fiscus vragen of hij de beslissing wil uitstellen in afwachting van verdere ontwikkelingen.”De Belastingdienst gaat in beroep tegen de uitspraak. „De wetswijziging geldt niet voor overlijdens in 2010 en 2011”, aldus een woordvoerder.

Actie

Eerder deze maand schreef columnist notaris Ernst Loendersloot ook over dit onderwerp. Hij raadt erfgenamen waarvan de erfenis in 2010 of 2011 is opengevallen aan om een verzoek of bezwaarschrift te sturen aan uw belastinginspecteur. Maar hij garandeert u geen succes. Lees meer in de column Erfgenamen kiezen woz-waarde .

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%
poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT