Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
za 26 jan 2013, 06:00

Rechtszaak over btw-teruggave toeristen

door Bernard Vogelsang

BELASTINGEN Global Blue, een bedrijf dat toeristen en zakenreizigers in ruim veertig landen assisteert bij het terugvragen van btw op (luxe)-aankopen, wordt in Nederland voor de rechter gesleept. Een groep ontevreden klanten vindt dat Global Blue te weinig btw aan ze uitkeert en te veel voor zichzelf houdt.         

Foto: Peter Schoonen

Op de pagina's OverGeld in De Telegraaf staat dit weekeinde een verhaal over een inwoner van Jeruzalem. Als niet-ingezetene van de Europese Unie mag deze man belastingvrij winkelen in Nederland, mits hij hier minimaal 50 euro uitgeeft.

Deze ondernemer besteedde vorig jaar 1469,50 euro bij een modezaak in Amsterdam. Hij schakelde vervolgens Global Blue in voor het terugclaimen van de 19 procent btw. Tot zijn verbazing kreeg hij slechts 164 euro aan btw terug, terwijl Global Blue 70 euro inhield voor de afhandeling.

De man voert nu een rechtszaak tegen Global Blue, waarmee hij wil bereiken dat het van oorsprong Zweedse bedrijf ook duizenden euro's aan ingehouden btw op eerdere aankopen alsnog aan hem uitbetaalt. Volgens zijn advocaat Herman Loonstein hebben inmiddels ook tien andere consumenten zich met soortgelijke klachten gemeld.

Global Blue wijst in een reactie de klachten echter af. Volgens Marja van Reijn, manager Benelux van Global Blue, is het terugclaimen van btw een ingewikkeld proces en rekent haar bedrijf daar een redelijke provisie voor.

Ook voor Nederlanders

Vooral Chinezen, Russen en Japanners winkelen in Nederland belastingvrij. Maar Nederlanders kunnen van ditzelfde btw-voordeel gebruik maken in landen zoals Noorwegen, IJsland, Marokko, Turkije en Zwitserland. Om de btw terug te krijgen, geldt echter wel vaak een minimaal aankoopbedrag.    

Lees het hele verhaal in De Telegraaf

 


3.6 °C
WZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 382.2
+ / - -3.15%

Stelling DFT Geld

'Contactloos betalen met je bankpas is onveilig'


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie