Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Handel groenbelegging opgeschort

28 MEI 2012

De politieke ommekeer voor groen sparen en beleggen in het Lenteakkoord heeft Triodos doen besluiten de handel in twee fondsen op te schorten. De inbeperking van het fiscale voordeel voor groenfondsen is deels weer van de baan.

Foto: ANP

De politieke aanpassing is goed nieuws voor beleggers in groenfondsen of voor spaarders die via een erkende groene spaarrekening sparen. Naast een gemaximeerde vrijstelling van hun geld in box 3, kunnen ze nog steeds profiteren van een extra heffingskorting in box 1. Het kabinet-Rutte had die extra heffingskorting juist geschrapt middels een gestage afbouw van het voordeel. De afbouw van die extra heffingskorting blijft echter nu steken op 0,7%, waarmee het totale fiscale voordeel toch nog op 1,9% uitkomt (0,7% plus het voordeel van 1,2% in box 3).

Slecht nieuws is er echter voor beleggers in sociaal-ethische en culturele fondsen, alsmede voor beleggers in durfkapitaal. Per 1 januari 2013 gaat daar zowel de extra heffingskorting in box 1 als de vrijstelling in box 3 naar nul. Het fiscale voordeel is daarmee in zijn geheel ineens geschrapt.

Te verwachten is dat de koersen voor groenfondsen stijgen, terwijl die voor bijvoorbeeld culturele fondsen zullen dalen. Om die reden heeft Triodos de inkoop en uitgifte van aandelen Triodos Groenfonds en Triodos Cultuurfonds tijdelijk opgeschort tot vrijdag 1 juni. ,,De bekendmaking van de plannen heeft een direct effect op de koersen van beide fondsen. Deze koersen dienen daarom te worden herberekend. Dit neemt enkele dagen in beslag", aldus Triodos Investment Management.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%

Meest gelezen op OverGeld.nl