Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Huizen langer te koop, goed onderhoud belangrijk

18 JAN 2008 Reinout van der Heijden

Mijn buurman heeft een huurwoning, maar hij zorgt ervoor alsof het zijn eigen woning is. Bijna altijd zijn er sporen van een verbouwing of (licht) onderhoud. Er liggen vers gezaagde nieuwe plinten, er staat een pot verf of een schuurmachine.

Hij zou zijn huis moeten kopen, want dan zou het werk hem niet alleen woonplezier maar ook nog financieel profijt opleveren.

Huiseigenaren die hun woning goed onderhouden, zien hun woning behoorlijk in prijs stijgen. Nu huizen langer te koop staan, is goed onderhoud extra belangrijk. Een verzorgde woning behoudt beter zijn waarde en is gemakkelijker te verkopen.

Ook veel huiseigenaren laten financieel voordeel liggen, omdat zij onderhoud en verbouwingen betalen van hun bankrekening. Zulke uitgaven leveren belastingaftrek op, maar alleen als u er een lening voor afsluit. De rente is aftrekbaar, niet het bedrag zelf. Als u het zelf betaalt, kunt u dus niets aftrekken.

Als u een lening afsluit op 1 februari 2008, kunt u al direct vanaf die datum de betaalde rente aftrekken. U moet de verbouwing dan wel binnen zes maanden starten. U mag de verbouwing ook eerst betalen met eigen geld, als u maar een lening afsluit binnen een half jaar na het begin van de verbouwing.

Als u onderhoud pleegt, kunt u dat betalen door de lening te verhogen. Dat kan via een doorlopend krediet, een krediethypotheek of een lening van uw familie. De rente die u betaalt, kunt u opvoeren bij de aangifte en aftrekken. Hou wel rekening met de kosten van een (hypotheek)lening.

Ook eigenaren van een appartement kunnen handiger omgaan met de hypotheekrenteaftrek. Zij betalen servicekosten, een maandelijkse bijdrage voor onderhoud en renovatie en kosten als water, verwarming en opstalverzekering.

Vraag het bestuur van uw VVE de kosten te splitsen in onderhoud en overige uitgaven. De onderhoudkosten kunt u apart betalen en daarvoor sluit u een lening af die u ook kunt gebruiken voor eigen uitgaven aan onderhoud.

Hypotheekrenteaftrek moet overigens geen reden zijn om leningen aan te gaan waardoor u in financiële problemen komt. Dit soort tips vindt u in een Belastinggids. Die van de Consumentenbond is zojuist verschenen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de geldgids

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
NNO2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - +0.11%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Zodra het mogelijk is, vervang ik mijn gasfornuis voor inductie koken


Verstuur