Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP

'Particulier belegt ook op basis van imago'

02 FEB 2015

MAASTRICHT - Particuliere beleggers laten zich bij de keuze voor aandelen niet alleen leiden door de winstverwachting, maar ook door het imago van het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht dat maandag bekend is gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat beleggers bereid zijn in merken of bedrijven te investeren waar ze zelf affiniteit mee hebben, terwijl aandelen van een concurrerend bedrijf mogelijk lucratiever zijn. Ook het feit dat een bedrijf bijvoorbeeld Nederlands is, kan voor Nederlandse beleggers de doorslag geven om er aandelen van te kopen. Eventuele winsten vergroten dat effect.

Economische theoriën

Volgens onderzoeker Arvid Hoffmann, die in het onderzoek samenwerkte met de universiteiten van New York en Helsinki, spelen dergelijke keuzes vooral in het onderbewuste. „Zodra beleggers zich ervan bewust worden, keren ze terug naar wat de standaard economische theorieën van ze verwachten, namelijk dat ze zoveel mogelijk financiële winst proberen te behalen.”

Als voorbeeld noemt Hoffmann het aandeel Apple. „Mensen die veel affiniteit hebben met de producten van Apple zijn bijvoorbeeld meer genegen om in dat bedrijf te beleggen. Zelfs als een aandeel van een concurrent in die sector meer potentie heeft.”

Presenteren

Wel benadrukt Hoffmann dat bedrijven die zichzelf aantrekkelijker willen presenteren dat er niet te dik bovenop moeten leggen. „Voor bedrijven is het zaak om zeer subtiel te laten zien aan de buitenwereld dat ze interessante waardes vertegenwoordigen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur