Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: SUYK, KOEN

Tijdelijk beroepsverbod voor twee bankiers

10 MRT 2017

Twee voormalige bankmedewerkers hebben een beroepsverbod gekregen omdat ze over de schreef zijn gegaan. Ze mogen respectievelijk zes en twaalf maanden niet werken in de bankensector, vindt de tuchtcommissie van de Stichting Tuchtrecht.

Eén bankier kreeg een beroepsverbod van een jaar, omdat hij privébelangen verstrengelde met de zakelijke belangen van een cliënt bij het financieren van een hypotheek voor de aankoop van een huis. De andere bankier kreeg een verbod voor zes maanden vanwege het veelvuldig en herhaaldelijk inkijken van bankgegevens van cliënten, zonder dat daarvoor een zakelijke aanleiding was.

Beide bankiers zijn inmiddels ontslagen door de bank waar ze werkten. Ze kunnen nog beroep aantekenen tegen de uitspraak. De tuchtcommissie maakte niet bekend bij welke banken de twee werkzaam waren.

Inclusief bovenstaande zaken heeft de tuchtcommissie tot nog toe aan drie bankiers een tijdelijk beroepsverbod opgelegd. Zij velde daarbij in totaal in vijf zaken een oordeel. Afgelopen december deed de commissie haar eerste uitspraak.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dragen de opgelegde beroepsverboden bij aan het ,,zelfreinigend vermogen" van de bankensector. ,,Dit toont aan dat de bankierseed niet vrijblijvend is", aldus de NVB in een verklaring. De bankenvereniging spreekt verder van een signaal van de vernieuwing van de sector.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.1 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur