Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zwolle, zonder dollen, is een einde stad.
Zwolle, zonder dollen, is een einde stad.
Foto: Frans Paalman

Goedkoopste terras in Zwolle

25 JUL 2017

Amsterdam - Zwolle is uitgeroepen tot de stad met de goedkoopste terrassen. Voor eenzelfde standaard bestelling (2 koffie, 2 bier, 2 fris, 2 rosé) is een terras in Zwolle 3,25 euro goedkoper dan Amsterdam, dat uitgeroepen is tot de duurste terrasstad.

De prijsverschillen blijken uit de jaarlijkse meting van de terrasprijzen door horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Voor de standaard bestelling wordt gemiddeld 22,10 euro afgerekend.

Ook vorig jaar had Amsterdam de duurste terrrassen van Nederland. De tweede plaats is Den Haag (vorig jaar 3) en de derde plek op de ranglijst dure terrassen is voor Den Bosch (vorig jaar 4). Opvallend is dat de twee eerste plaatsen zijn voor twee van de vier grote steden. De andere twee (Rotterdam en Utrecht) komen pas op plaats 8 en 13. De terrassen in Utrecht zijn zelfs goedkoper dan gemiddeld in Nederland.

De onderzoekers van Van Spronsen & Partners maken korte metten met de klacht dat de horeca zo duur is. Al een paar jaar stijgen de inkoopprijzen sneller dan de prijs die de consument betaald op het terras voor het drankje.

„Over de afgelopen vijf jaar steeg de inkoopprijs van bier zelfs met 215% terwijl gemiddeld de prijs slechts met 10,5% werd verhoogd in de horeca,” zo melde de onderzoekers.

Het is overigens niet zo dat de inwoners van de onderzochte steden vaker naar het terras kunnen als de prijzen laag zijn. In de steden lopen de gemiddelde inkomens ook sterk uiteen. Zo wordt een Amsterdammer gemiddeld meer dan een Arnhemmer. Als die inkomens worden afgezet tegen de prijzen op het terras dan komt de zogeheten ’terras-koopkracht’. Uit die cijfers blijkt Breda goed te scoren, net als Utrecht en Amersfoort.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.78
+ / - -0.4%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur