Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Welk milieuvignet in Europese steden?

10 AUG 2017 Redactie DFT

Massaal zijn we in de auto gestapt om naar de camping of een huisje elders in Europa te rijden. Meestal weten we wel waar we tol moeten betalen. Maar een autovakantie in Europa brengt ook nog tal van andere verplichtingen met zich mee, zoals milieuvigneten en zaken die je in de auto moet hebben. We hebben een aantal op een rijtje gezet.

Dat verschillende landen in Europa tol heffen, is al lang en breed bekend. De meeste reizigers hebben wel eens in de rij gestaan bij de Franse Péage. De afgelopen jaren zijn in steeds meer landen echter ook milieuvignetten verplicht.

Doorreis

Zo is een groot aantal Duitse stadscentra alleen met een milieusticker (Umweltplakette) toegankelijk. De milieuzones worden met borden aangegeven. Wie geen milieusticker heeft, mag hier dus niet rijden! Autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen buiten de regeling. Op doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland is geen milieusticker nodig. Voor deze laatste twee landen heb je wel een autobaanvignet nodig. Daarmee mag je echter wel elke stad in.

Ook in Frankrijk moet je in bepaalde steden een milieusticker hebben, anders kun je een boete krijgen. Onder meer voor Parijs, Lyon, Lille en Grenoble is dit noodzakelijk.In Spanje, onder meer in Madrid, en Italië gelden ook bepaalde stickerregels: zonder plakplaatje kom je het centrum niet in.

De vignetten zijn over het algemeen te krijgen bij de ANWB. Daar is ook precies te vinden wat je nodig hebt en wat de kosten zijn (www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/milieustickers-en-milieuzones). Ook in de steden zelf zijn ze vaak te koop.

Openbaar vervoer

Onverhoopt geen milieusticker gekocht? Geen nood. Steden geven goed aan waar je wel en niet mag rijden zonder sticker. Daarnaast hebben ze vaak grote parkeerplaatsen (net) buiten het centrum. Te voet of met het openbaar vervoer kun je dan alsnog naar het centrum toe. Vaak zijn de parkeerplaatsen een stuk goedkoper buiten het centrum en is het daar rustiger parkeren.

Verplicht mee

Ook dien je bepaalde spullen mee te nemen. In veel landen ben je bijvoorbeeld verplicht om een EHBO-doos, veiligheidshesje en gevarendriehoek mee te nemen. Bij de ANWB is te vinden wat per land verplicht is. Zorg er voor dat je deze spullen in de auto hebt liggen; een boete is vaak duurder dan de aanschaf ervan.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur