Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Welke rechten heb je als vliegtuigpassagier?

11 AUG 2017 Redactie DFT

Heeft je vlucht vertraging opgelopen? In de Europese Unie gelden regels die je in sommige gevallen recht geven op compensatie. 

Luchtvaartmaatschappijen dienen je in bepaalde omstandigheden kosteloos verzorging aan te bieden. De compensatie is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging, aldus het Europees Consumenten Centrum.

Zo dien je bijvoorbeeld bij vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km, met een vertraging van 3 uur of meer, recht op gratis drinken en maaltijden. Deze moeten wel in een redelijke verhouding tot de wachttijd staan. Indien je ergens langer moet blijven omdat je een of meer nachten moet wachten op een vertraagde vlucht, heb je recht op gratis hotelaccommodatie.

Gratis

Bij een vertraging van meer dan vijf uur mag je bij alle vluchten afzien van de reis. Je hebt dan recht op volledige vergoeding van het ongebruikte ticket. Als het om een retourvlucht gaat, dan dient de luchtvaartmaatschappij je gratis een alternatieve terugvlucht aan te bieden.

Mocht je onverhoopt standen op een transferluchthaven en is doorvliegen niet mogelijk? Dan heb je recht op een kosteloze retourvlucht naar de luchthaven van waar je bent vertrokken.

Sneeuwstorm

Bovenstaande geldt in bepaalde omstandigheden. Is er bijvoorbeeld sprake van overmacht, zoals een sneeuwstorm, ionaangekondigde stakingen of terrorisme, dan heb je als passagier geen recht op compensatie.

Technische mankementen vallen volgens het Europese Hof van Justitie meestal niet onder overmacht, zo laat de Consumentenbond weten, hoewel veel luchtvaartmaatschappijen zich hier wel op beroepen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 527.85
+ / - -0.12%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur