Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Korter alimentatie betalen

20 JUN 2012

DEN HAAG - De alimentatieregeling wordt versoberd. PvdA, VVD en D66 dienen hiervoor woensdag een wetsvoorstel in. Die moet de regeling „eerlijker, simpeler en korter” maken, aldus VVD-Kamerlid Ard van der Steur.

Hij bevestigde berichtgeving hierover in het AD. De partneralimentatie wordt teruggebracht tot een maximum termijn van 5 jaar, behalve als het huwelijk of de geregistreerde partnerschap korter heeft geduurd dan 3 jaar. Dan krijgt de partner helemaal geen alimentatie meer.

Jonge kinderen

Er zijn twee uitzonderingen. Als er kinderen zijn moet er tot de jongste 12 jaar is alimentatie worden betaald. En als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft standgehouden, zal er tot een maximum termijn van 10 jaar moeten worden betaald.

Afwijkende afspraken

De nieuwe wetgeving maakt het ook mogelijk dat partners afwijkende afspraken maken. Zo kan in de toekomst al bij het begin van het huwelijk afspraken worden gemaakt over alimentatie.

Prikkels

Het wordt met de regeling volgens Van der Steur „logischer en duidelijker” wanneer er betaald moet worden. Verder geeft de wet „duidelijke prikkels aan de partner om het leven weer in eigen hand te nemen”.

PVV te laat

De PVV reageert woensdag verbaasd op het initiatief van VVD, PvdA en D66, omdat de partij begin dit jaar zelf een initiatiefwetsvoorstel aankondigde om de alimentatietermijn terug te brengen van 12 naar 5 jaar en van plan was dat juist woensdag in te dienen. „Dit is een beetje jammer”, zegt PVV-Kamerlid Louis Bontes. „Maar ik ga er vanuit dat hieruit blijkt dat ze voor onze wet zullen stemmen.”

10.6 °C
NNW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 441.66
+ / - +2.1%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

Noodzakelijke cosmetische ingrepen moeten worden vergoed in het basispakket


Verstuur