Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zo houdt u een uitvaart betaalbaar: 8 tips

30 JUN 2012 Thijs Rösken

Een uitvaart kost al snel 7.000 euro, maar besparen is mogelijk. Laat u cremeren, vergelijk begraafplaatsen en verzekeringen, mijd het weekend en schrap de koffietafel. Acht tips om uitvaartkosten in de hand te houden.

Foto: Jos Schuurman

Gaat u de crematie van een van uw naasten regelen en wilt u niet al te veel met zijn geld smijten of bent u alvast een sobere begrafenis aan het plannen voor het geval dat? Een plechtige uitvaart hoeft niet duur te zijn.

1. Cremeren is goedkoper dan begraven

De kosten van de begrafenis of crematie zelf verschillen niet zoveel. Beide kosten al snel 5.000 tot 8.000 euro door de kist, rouwauto en koffie en cake op de uitvaart zelf. Maar begraven is op de lange termijn duurder omdat er grafkosten betaald moeten worden. Dat kost zo´n 2.000 euro voor 20 jaar vooruit, al verschillen deze bedragen sterk (bij lage grafkosten kan begraven goedkoper zijn dan cremeren). Ook een grafsteen is niet goedkoop. Na een crematie kunt u het zo duur maken als u zelf wilt. In een columbarium (urnenmuur) bijzetten kost bijvoorbeeld meer dan de as laten uitstrooien of in een sieraad verwerken. Zie voor een gedetailleerde kostenschets het artikel Wat is goedkoper, begraven of cremeren? Wat is goedkoper, begraven of cremeren?2. Schrap de koffietafel en laat gasten bij u thuis komen

Aan koffie en cake bent u bij de uitvaart en eventuele opbaring vooraf zo honderden euro's kwijt. Als u het laat regelen tenminste. Opbaren kan thuis haast net zo goed en na afloop van de uitvaart is een kopje koffie bij u thuis handig te organiseren. Voor vijftig kopjes koffie en plakken cake bent u ongetwijfeld minder kwijt in de supermarkt dan bij de begraafplaats.

3. Grafkosten delen door gezamenlijk graf

Samen een graf delen is een goede manier om op grafkosten te besparen. Twee echtgenoten, vrienden of familieleden kunnen prima bij elkaar in hetzelfde graf (soms zelfs drie in één). Tijdens de begrafenis worden kosten gerekend om een bestaand graf weer te openen, meestal ongeveer 500 euro. Maar uiteindelijk kan het in 20 jaar tijd meer dan 1.000 euro aan grafkosten schelen in vergelijking met twee losse graven.


4. Dragers en volgauto's maken een uitvaart duur

In een stoet met mooie auto's van het rouwcentrum naar de begraafplaats rijden staat natuurlijk mooi, maar het kost ook onnodig veel geld. Volgauto's die een rit maken binnen één gemeente kosten al gauw 180 euro per stuk, terwijl vrienden en familie dit vast ook graag willen doen. Hetzelfde geldt voor het inhuren van sterke mannen die de kist het uitvaartcentrum indragen. Heeft u geen nabestaanden die dit willen of kunnen doen, regel dan een baar met wieletjes in plaats van dragers in te huren.

5. Uitvaarten zijn doordeweeks goedkoper

Een simpele manier om geld te besparen op uw uitvaart is de dag doordeweeks te plannen. Voor bepaalde onderdelen van de uitvaart bent u in het weekend duurder uit omdat personeel toeslag krijgt op het loon. Op de totale kosten kan dit zo honderden euro's schelen.

6. Is een uitvaartverzekering wel nodig?

Zeven op de tien mensen hebben een uitvaartverzekering en betalen maandelijks een klein bedrag om uiteindelijk de uitvaart van te kunnen betalen. Maar is deze verzekering wel nodig? Door goed te berekenen wat uw begrafenis of crematie gaat kosten kunt u dat zien. Als u nu genoeg geld op een spaarrekening kunt zetten om de uitvaart van te kunnen betalen, dan is een uitvaartverzekering zonde van het geld omdat u poliskosten betaalt. Houd bij sparen wel rekening met inflatie.

Bovendien is het bij een uitvaartverzekering niet helemaal zeker dat de polis alle uitvaartkosten dekt. Er is dus kans dat u moet bijbetalen. Een natura uitvaartverzekering is daarom misschien een beter idee.

De reden om een uitvaartverzekering te nemen is vaak om de uitvaart alvast te regelen zodat nabestaanden dit niet meer hoeven te doen. Maar als u dit vooraf goed en ver van tevoren met familie of vrienden bespreekt kunt u dit natuurlijk ook ondervangen.

7. Besparen op rouwkransen en kaartjes

Laat gasten losse bloemen meenemen om die bijvoorbeeld in of op het graf te leggen. Dit scheelt vooral de nabestaanden veel geld. Een bloemstuk op de kist kost al snel 200 euro, terwijl dat moois snel vergaat.

Rouwkaarten of bidprentjes laten maken voor tientallen gasten kan best duur zijn als u het door een gespecialiseerd bedrijf laat doen. Zelf kaartjes maken op de computer, met een passende tekst en een eigen ontwerp is persoonlijker en nog veel goedkoper ook.8. De goedkoopste uitvaart is geen uitvaart

Zo min mogelijk geld uitgeven aan uw dood? Nóg goedkoper dan cremeren en begraven is de medische wetenschap. Als u uw lichaam beschikbaar stelt aan bijvoorbeeld het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam of de tentoonstellingen van Body Worlds ) bent u vrijwel geen geld kwijt en leert u anderen meer over het menselijk lichaam. Dit is goedkoop maar toch van waarde.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur