Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Besparen door tankstations langs snelweg te mijden

10 JUL 2012

Tanken langs de snelweg is al jaren duurder dan bij andere benzinestations, maar dit verschil loopt op. Een benzinerijder bespaart 40 euro per jaar door nooit voor een pomp langs de snelweg te kiezen.

Foto: Ronald Bakker

In 2006 kostte een liter benzine 4,4 cent meer bij tankstations langs de snelweg. Dat verschil is in juni van dit jaar opgelopen tot 6,7 cent per liter, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Ook bij diesel steeg het prijsverschil van 3,7 naar 5,3 cent per liter. Lpg was langs de snelweg 5,4 cent duurder in 2006 en nu zelfs 8,8 cent per liter.

Voordeel

Welke brandstof automobilisten ook rijden, de snelweg mijden levert veel voordeel op. Voor een doorsnee bezinerijder (die 1 op 17 rijdt en 10.200 kilometer per jaar rijdt) scheelt dit 40 euro per jaar, bij dieselrijders (20.600 kilometer per jaar) 41 euro per jaar en bij lpg zelfs 101 euro per jaar.

Onbemand

Ook is het verstandig om onbemande benzinestations op te zoeken. Daar zijn automobilisten goedkoper uit, becijfert ING. Per liter Euro95 scheelt dit 10 cent per liter. Op een volle tank is dat zo 4 euro. Per jaar kan een doorsnee benzinerijder 60 euro besparen door enkel bij onbemande stations te tanken die niet langs de snelweg liggen.

Brandstofprijzen

Dat het prijsverschil tussen tankstations langs de snelweg en anderen toeneemt komt doordat pompen in woonwijken en aan provinciale wegen hun prijzen sneller verlagen als brandstofprijzen dalen. Ze concurreren dus meer op prijs.

Vakantievoordeel

Slim tanken tijdens uw vakantie kan door rekening te houden met het land waar u dat doet. Nederlandse brandstof is erg duur in vergelijking met andere Europese landen. Luxemburg, Spanje en Zwitserland zijn zo'n 20 procent goedkoper, blijkt uit cijfers van UnitedConsumers. Brandstof in Duitsland en Frankrijk is respectievelijk 10 en 5 procent goedkoper.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.44
+ / - -0.04%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur