Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
do 13 sep 2012, 14:51

Kopen in meerdere supermarkten niet goedkoper

Consumenten die hun boodschappen doen in meerdere supermarkten om zo de laagste prijs te betalen, zijn niet goedkoper uit maar juist duurder. Dat blijkt uit een promotieonderzoek waarop econoom Mark Vroegrijk op 26 september promoveert aan de Universiteit van Tilburg.
Foto: Dijkstra BV Foto: Dijkstra BV Foto: Dijkstra BV

Volgens Vroegrijk, onderzoeker bij de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), winkelt 60 tot 80 procent van de consumenten in diverse supermarkten om zo geld te besparen. Ze kunnen dan een product aanschaffen waar dat het goedkoopste is.

Maar volgens de promovendus werkt deze aanpak averechts. „Hoe meer supermarkten een consument bezoekt, hoe meer hij of zij wordt blootgesteld aan verleidelijke aanbiedingen.” De consument bespaart daardoor wel op afzonderlijke producten, maar doet meer aankopen dan wanneer hij al zijn aankopen in één supermarkt had gedaan.

Vroegrijk baseert zijn conclusies onder meer op analyses van een dataset van marktonderzoekbureau GfK Nederland, waarop 6000 huishoudens hun uitgavepatroon bijhielden. Hij keek vooral naar uitgaven die in grote supermarkten als Albert Heijn, C1000, Jumbo of Aldi zijn gedaan.


2.8 °C
Z2
 
files 184
94 km.
Beurs AEX
AEX 485.73
+ / - -0.13%

Stelling DFT Geld

‘Ik haal mijn spaargeld van de bank'


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT