Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

10 vragen over het provisieverbod

04 DEC 2012

U moet financieel adviseurs direct gaan betalen, maar het advies wordt mogelijk wel goedkoper. Vanaf 1 januari 2013 mogen adviseurs geen provisie meer rekenen. Wat betekent dit voor u als consument? OverGeld legt het uit met 10 belangrijke vragen en antwoorden.

Foto: Robert Hoetink

Het provisieverbod gaat in op 1 januari 2013. Tot nu toe betaalden consumenten vaak voor financieel advies via provisie, een percentage in de prijs van een hypotheek of verzekering. Maar daardoor loonde het voor adviseurs om dure producten aan te raden. Dat is nu voorbij. De betaling van het financieel product en het advies worden losgekoppeld.

1. Voor welke producten geldt het provisieverbod?

Advies bij nieuwe financiële producten mag straks niet meer betaald worden via provisie. Het gaat dan om hypotheken, verzekeringen (arbeidsongeschiktheid, overlijdensrisico, uitvaart), pensioenproducten, beleggingsfondsen. Maar ook voor combinaties van financiële producten zoals een levensverzekering bij een hypotheek of een beleggingsverzekering.

Het verbod is (nog) niet van toepassing op schadeverzekeringen (zoals een autoverzekering) en consumptief krediet.

 

2. Is financieel advies straks niet meer gratis?

Hoewel advies vaak gratis lijkt, is het dat niet. Met provisie betalen consumenten via het product. De hypotheek of verzekering is daardoor iets duurder. Omdat u er dan pas voor betaalt, lijkt advies tot die tijd gratis. Bij het provisieverbod betaalt u al vanaf het kennismakingsgesprek en krijgt u een duidelijke rekening voor het advies.

 

3. Wordt advies goedkoper of duurder?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verwacht dat adviseurs meer op prijs gaan concurreren, zodat advies goedkoper wordt. Als het om hypotheken gaat wordt advies waarschijnlijk iets duurder voor mensen met een lage hypotheek. Zij betalen straks al snel 2.000 tot 3.000 euro voor het afsluiten, terwijl dat nu geregeld 1 procent van de hypotheeksom was. Huizenkopers met een hoge hypotheek zijn zo juist voordeliger uit.

 

4. Kan ik nog shoppen bij meerdere adviseurs?

Ja, maar u betaalt dan ook meerdere adviseurs. In de oude situatie betaalde u alleen bij het afsluiten van een product en kon u na vier gesprekken nog overstappen naar een ander zonder een euro te hebben betaald. Nu krijgt u vanaf een kennismakingsgesprek een rekening. Als u niet meerdere keren wilt betalen, moet u na één gesprek besluiten of u met de adviseur verder wil.

 

5. Moet ik advieskosten uit eigen zak betalen?

Ja, u krijgt gewoon een rekening thuisgestuurd die u rechtstreeks moet betalen. Wel kunt u de kosten meefinancieren in een hypotheek.

 

6. Zijn advieskosten nog wel fiscaal aftrekbaar?

Ja, ook na het provisieverbod blijven advieskosten aftrekbaar. Maar dit geldt niet voor advies voor lijfrenteproducten en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Het ministerie van Financiën heeft besloten de aftrekbaarheid bij deze kosten af te schaffen.

 

7. Kan ik ook zonder financieel adviseur producten afsluiten?

Ja, dat kan. Omdat mensen nu echt merken dat ze voor advies betalen, wordt verwacht dat ze vaker besluiten van advies af te zien. Maar banken of verzekeraars moeten dan wel testen of u genoeg weet van het product om zonder een adviseur een beslissing te maken. Als u niet slaagt voor de kennis- en ervaringstoets, kunt u geen product afsluiten.

 

8. Hoe zoek ik een goede hypotheekadviseur?

Dit verandert eigenlijk niet in vergelijking met de oude situatie. U kunt financieel adviseurs vergelijken naar aanleiding van ervaringen van bekenden of anderen op internet. Via online vergelijkers Advieskeuze en Independer (alleen voor hypotheekadvies) e kunt u adviseurs bij u in de buurt zoeken en tarieven voor advies vergelijken. Zo kunt u dus de goedkoopste kiezen. Verder is het handig om te kijken of de adviseur bekend is bij de AFM. Dat kan hier. Als u een adviseur uitprobeert, kunt u na kennismaking altijd nog besluiten dat u liever naar een ander gaat.

9. Verandert er ook iets aan de doorlopende provisie?

In de oude situatie betaalden consumenten vaak doorlopende provisie zodat uw adviseur de overeenkomst blijft beheren. Dit betekent dat u terecht kunt als omstandigheden wijzigen of als de rentevaste periode afloopt. Bij nieuwe producten betaalt u door het provisieverbod bij aanvang voor het advies bij bemiddeling en afsluiting. Als u daarna nog dienstverlening wilt, dan kunt u service abonnementen afsluiten bij financieel adviseurs.

10. Wat merken mensen met bestaande producten van het verbod?

Betaalt u nog doorlopende provisie via uw premie voor uw huidige hypotheek? Wat u precies krijgt voor de doorlopende provisie verschilt per persoon en staat in de overeenkomst. Het is verstandig om dit even na te kijken, zodat u niet voor verrassingen komt te staan als de adviseur u opeens toch geld vraagt voor kleine dingen. Zorg daarom dat u weet waarvoor u betaalt en vraag het desnoods aan uw adviseur. Dan betaalt u in ieder geval niet dubbel voor advies.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur