Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

41.000 spookafschrijvingen door Nationaal Spaarfonds

05 DEC 2012

Het Nationaal Spaarfonds, onderdeel van Delta Lloyd, heeft vannacht spookafschrijvingen gedaan van 41.000 ING-bankrekeningen van mensen die geen klant zijn van het fonds. Via Twitter worden mensen met een girorekening aangeraden om hun afschrijvingen te controleren.

Een van de gedupeerden, Jaap van der Grint uit Baarn, zegt dat er vannacht zomaar 61 euro van zijn ING-rekening is verdwenen. „Ik heb helemaal niks te maken met dat fonds. Volgens een medewerker van de klantenservice van Ohra, die volgens mij eigenaar is van het Nationaal Spaarfonds, is er vannacht een computerstoring geweest en zijn er bedragen afgeschreven bij mensen met een voormalige Postbankrekening. Hij zei dat ik het bedrag zelf maar moest storneren. Dat is mij even in het verkeerde keelgat geschoten.”

Storneren

OverGeld-lezers laten ons weten dat bij hen bedragen tussen de 20 en 110 euro zijn afgeschreven door het Nationaal Spaarfonds terwijl zij hier geen klant van zijn. ING-rekeninghouders krijgen van de klantenservice weinig hulp. Ze moet het bedrag zelf maar storneren, kregen lezers te horen.

'Ik ken hen niet eens'

Op Twitter zegt Hannah Oud-Biemold: „Nationaal Spaarfonds heeft geld van m'n rekening afgeschreven en ik ken hen niet eens! Meteen gebeld, er is 'een fout' gemaakt.” En: „Dus een willekeurige verzekering kan geld van mijn rekening halen via een incasso ook al ben ik geen klant, bizar #bigbrother…”

'We zoeken naar een oplossing

Een woordvoerder van het Nationaal Spaarfonds bevestigt dat er een fout is gemaakt met de uitvoering van een pakket automatische incasso’s, een zogenoemde batch. Bij de automatische incasso zouden de eerste twee cijfers van het rekeningnummer zijn weggevallen zodat het geld is afgeschreven van 7-cijferige rekeningnummers. In totaal ging het bij 41.000 ING-rekeningennummers mis. Hiervan zijn er 10.000 niet bestaande rekeningen en dus 31.000 gedupeerde klanten. Hier is geld afgeschreven dat bedoeld was als maandelijkse of jaarlijkse betaling op een levensverzekering.

„Wij zijn nu als sinds vanochtend koortsachtig aan het uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Normaal incasseer je geld van mensen die klant zijn en daarvoor toestemming hebben gegeven. Deze mensen zijn geen klant bij ons. Het is voor ons ook een raadsel. En het spreekt vanzelf dat we dit gaan zo snel mogelijk gaan herstellen.” De komende dagen gaat het spaarfonds het geld terugstorten.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur