Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
do 06 dec 2012, 11:09

Inflatie iets gedaald

DEN HAAG - 

Het leven is vorige maand iets goedkoper geworden. De inflatie daalde in november licht, van 2,9 procent in oktober tot 2,8 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

Foto: copyright

In oktober steeg de inflatie nog naar het hoogste niveau in 4 jaar, vooral door de verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent. Het prijspeil nam afgelopen maand weer iets af, met name door lagere benzineprijzen. Lagere telefoontarieven hadden ook een drukkend effect op de inflatie. Prijsstijgingen van kleding en tabak hadden een licht verhogend effect.

Btw-verhoging

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen denkt op basis van het huidige prijspeil dat winkeliers de btw-verhoging nog niet volledig hebben doorberekend in hun prijzen. „Als ze dat de komende maanden alsnog gaan doen, loopt de inflatie verder op.” Daardoor zal de koopkracht verder afnemen. „De inflatie is nu al hoger dan de stijgingen van de meeste cao-lonen”, zegt Van Mulligen.

Bovengemiddeld

Volgens de Europese rekenmethode kwam de Nederlandse inflatie in november uit op 3,2 procent, 0,1 procentpunt lager vergeleken met de voorgaande maand. De Nederlandse inflatie lag daarmee een stuk hoger dan het gemiddelde in de eurozone van 2,2 procent. Daar daalde de inflatie met 0,3 procentpunt vorige maand.

Het CBS verklaart het verschil doordat energieprijzen in de rest van de eurozone direct worden aangepast aan de lagere olieprijzen, terwijl in Nederland energieprijzen vooral in januari en juli worden aangepast.


9.9 °C
ZW5
 
files 199
105 km.
Beurs AEX
AEX 485.73
+ / - -0.13%

Stelling DFT Geld

‘Ik haal mijn spaargeld van de bank'


Verstuur
Populair
Actueel
Tips van redactie