Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

13 goede voornemens voor uw portemonnee

07 JAN 2013 Thijs Rösken

Een lage spaarrente, dalende huizenprijzen en een nieuw kabinet met een lijst bezuinigingen: het jaar 2013 staat voor de deur. Om de pijn wat te verzachten biedt OverGeld 13 goede voornemens voor uw portemonnee.

Foto: Emma Rian/zefa/Corbis

Steek tijd in uw belastingaangifte.

Probeer, eventueel samen met een accountant, zoveel mogelijk aftrekposten te vinden zodat u zo min mogelijk belasting betaalt.

Betaal zoveel mogelijk in één keer per jaar.

Collegegeld, verzekeringspremies en lidmaatschap van verenigingen zijn voordeliger als u ze per jaar betaalt. Bovendien hoeft u er dan niet elke maand aan te denken.

Krijg inzicht in uw pensioen.
Een goed begin maakt u met de website Mijnpensioenoverzicht.nl.Tel ook spaargeld en lijfrenteproducten bij het totaal op. Ga uit van een negatief scenario en kijk of u nu al meer kunt sparen om uw pensioen iets te verhogen.

Spaar voldoende.

Met een buffer zit u niet met de handen in het haar als uw wasmachine stuk gaat of uw auto naar de garage moet. Budgetvoorlichter Nibud adviseert alleenstaanden minimaal 3550 euro achter de hand te houden. Voor een echtpaar is dit 4000 euro en voor een gezin met twee kinderen zelfs 5000 euro.

Boek alvast een vakantie.

U kunt zo tien procent besparen door nu nog van vroegboekkorting te profiteren. Overigens is het niet zeker dat vroeg boeken altijd goedkoper is. Bij weinig animo gaan prijzen later alsnog omlaag.

Bespaar op verzekeringen.

Sluit deze alleen af voor zaken die u niet zelf kunt dragen. Dit geldt voor de zorgverzekering, maar ook voor bijvoorbeeld de autoverzekering en uitvaartpolis.

Onderhandel bij het kopen van producten.

Vooral bij wasmachines en televisies is er ruimte om over de prijs te praten. Er valt volgens budgetvoorlichter Nibud al gauw 10 procent van de prijs te halen.

Kijk regelmatig of u bij een andere bank een hogere spaarrente kunt krijgen.

Banken passen hun rentes vaak aan. Het zou zonde zijn als u niet profiteert van een hogere rente. Veel internetspaarbanken zijn gratis, dus dat is geen bezwaar (hier kunt u spaarrentes vergelijken).

Probeer korting te krijgen waar het kan.

Denk aan collectieve verzekeringen via uw werk. Als u iets via internet koopt, is het verstandig om via zoekmachines naar kortingscodes te zoeken. Daarmee bespaart u al snel tientallen euro’s.

Plaats slimme energiemeters in huis.

Zo ziet u precies hoeveel uw apparaten verbruiken. Zet energievretende elektronica buiten de deur en bespaar zo op de energierekening. Of stap over naar een andere energieleverancier (vergelijk hier leveranciers).

Kijk waar u het goedkoopst kunt tanken.

Dit scheelt u per tankbeurt misschien slechts enkele euro’s, maar als u dit het hele jaar volhoudt, loopt de besparing op tot een flink bedrag. Er zijn websites en smartphone-applicaties die u naar de allergoedkoopste pomp leiden en tonen hoeveel u daarmee bespaart. Zie ook het artikel 10 tips om te besparen op benzine

Maak boodschappenlijstjes.

Zo koopt u in de supermarkt alleen wat u echt nodig heeft. Probeer ook het aantal bezoeken te beperken, zo koopt u minder onnodige levensmiddelen.

Houd de OverGeld-pagina’s in de zaterdagkrant in de gaten .

En vergeet ook deze website niet. Met uitleg en tips krijgt u meer inzicht in uw portemonnee en kunt u wellicht ook geld besparen.

Heeft u zelf ook goede financiële voornemens? Laat het weten via ons Twitter-account @OverGeldnl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.07
+ / - -0.89%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur