Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ANP
ma 04 feb 2013, 14:40

Samsom: Ouderen rijkste groep van het land

DEN HAAG - 

PvdA-leider Diederik Samsom „weigert te zeggen” dat ouderen het enige slachtoffer zijn van de economische crisis. In tegenstelling tot zo'n 40 jaar geleden vormen mensen van boven de 50 de rijkste groep van het land. Zij bezitten gezamenlijk 30 tot 40 procent van het totale vermogen. Samsom zei dat maandag tijdens een door het damesblad Libelle georganiseerde bijeenkomst in Den Haag.

Diederik Samson staat de pers te woord na het openbreken van het regeerakkoord. Diederik Samson staat de pers te woord na het openbreken van het regeerakkoord. Foto: Serge Ligtenberg

Samsom kreeg daar veel vragen uit de zaal over de inkomensachteruitgang die het gevolg is van het overheidsbeleid. Hij erkende dat ouderen worden getroffen door een stapeling van maatregelen die hun koopkracht aantasten. Bovendien krijgen ze te maken met lagere pensioenen. Maar de ingrepen zijn volgens de PvdA-leider onvermijdelijk om de economie weer gezond te maken. Daar is de afgelopen jaren te lang mee gewacht, zei hij.

Woede over topinkomens

Samsom toonde begrip voor de woede over topinkomens na het debacle met SNS Reaal, dat vrijdag voor 3,7 miljard werd genationaliseerd. „Iedereen baalt daar enorm van.” Hij vond dat premier Mark Rutte vrijdag niet geïrriteerd had mogen reageren op vragen van de media over het salaris van 5,5 ton van de nieuwe SNS-topman Gerard van Olphen. Anderzijds kon hij zich de reactie van de premier ook wel weer voorstellen. „Hij was de hele week bezig geweest met 3,7 miljard en opeens kreeg hij te maken met 5,5 ton.”

Samsom zei dat de topsalarissen de afgelopen 20 jaar scheefgegroeid zijn. Dat proces keer je volgens hem niet in één dag. Hij wees erop dat er een wet is aangenomen waarin staat dat topfunctionarissen in de publieke sector niet meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. Hierdoor zullen de topsalarissen op termijn lager zijn.


9.6 °C
Z5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 413.94
+ / - -0.96%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

'Registratie studieschuld bij BKR is een goed idee'


Verstuur