Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
ma 04 feb 2013, 18:23

Actie thuiszorg tegen 'vernietigend' beleid

NIEUWEGEIN - 

Zo'n 1600 bezorgde thuiszorgmedewerkers uit het hele land zijn maandag bij elkaar gekomen in Nieuwegein. Ze debatteerden met politici over de in hun ogen vernietigende kabinetsplannen voor de thuiszorg. Volgens de vakbond kunnen die tienduizenden banen gaan kosten.

Foto: Armando de Sousa

De thuiszorgmedewerkers vrezen bovendien dat ouderen, zieken en gehandicapten hun vertrouwde hulp kwijtraken. Onder anderen de Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA), Mona Keijzer (CDA) en Renske Leijten (SP) waren bij het 'Grote Thuiszorg Debat'. Ook SP-leider Emile Roemer was in Nieuwegein.

De thuiszorgmedewerkers kondigden aan op 6 april een grote demonstratie te houden in Den Haag.

Het kabinet wil 1,2 miljard euro bezuinigen waardoor mensen die nu huishoudelijke hulp krijgen, straks veel minder of helemaal geen hulp meer ontvangen. Ook zijn er zorgen over de kortingen op de persoonlijke verzorging en dagbesteding. Die voorzieningen vallen nu nog onder de AWBZ, maar gaan in de toekomst naar de gemeenten.

Volgens vakbond Abvakabo FNV zijn de afgelopen tijd al honderden ontslagen gevallen in de thuiszorg. Dat komt volgens de vakbond doordat gemeenten de thuiszorg voor oneerlijke tarieven aanbesteden. Zij zouden de zorg afdoen als schoonmaakwerk. Hierdoor daalt het loon van thuiszorgmedewerkers soms ook van 12 euro per uur bruto naar 9 euro.


5.3 °C
ZO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 388.34
+ / - +1.5%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

'Contactloos betalen met je bankpas is onveilig'


Verstuur