Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Schenken als oplossing voor hoge eigen bijdrage

19 FEB 2013 Bernard Vogelsang

Ouderen met spaargeld kregen de schrik van hun leven toen ze lazen dat de eigen bijdrage voor het verblijf in een verzorgingshuizen kan oplopen tot 2200 euro per maand. Daarom is het van belang dat senioren tijdig nadenken of zij vermogen aan hun kinderen willen schenken.

`Heb je wat geld voor mij?`
Foto: Getty Images

De veelbekritiseerde maatregel treft namelijk ouderen die een vermogen boven de belastingvrije grens bezitten. Bij de berekening van de eigen bijdrage voor het verzorgings- of verpleeghuis wordt in 2013 uitgegaan van de situatie uit 2011, toen de belastingvrije grens voor vermogen op 20.758 euro (alleenstaande) of 41.516 euro (partners) lag. Bejaarden die minder geld hebben, kunnen dit gewoon houden en krijgen geen extra hoge eigen bijdrage voor de kiezen. Is het vermogen wel groter, dan telt dit mee bij vaststelling van de eigen bijdrage die op maximaal 2189,20 euro per maand kan uitkomen.

 

Beter nu alvast schenken

Volgens financieel experts moeten vooral ouderen die verwachten dat zij op termijn in een verzorgings- of verpleeghuis terechtkomen, op tijd nadenken of zij hun vermogen aan hun kinderen willen schenken. „Als je op leeftijd bent en je was toch al van plan om geld naar je kinderen over te hevelen, dan kun je dat beter nu doen”, zegt Alex van Scherpenzeel van ouderenbond ANBO. „Het mes snijdt dan immers aan twee kanten. Bij minder vermogen betalen ouderen een lagere eigen bijdrage voor het verzorgings- of verpleeghuis. En als zij bij leven belastingvrij schenken, ontlopen hun kinderen later ook grotendeels de belasting die op erfenissen wordt geheven.”

 

Belastinvrij schenken

Ouders mogen hun kinderen jaarlijks 5141 euro per persoon belastingvrij schenken. Als zoon of dochter nog geen veertig jaar oud is, mag er zelfs eenmalig 24.676 euro belastingvrij worden toegestopt (of liefst 51.407 euro als het kind het geld gebruikt om een huis te kopen, een hypotheek af te lossen of een studie te bekostigen). Aan overige familieleden of vrienden mag per jaar maximaal 2057 euro per persoon belastingvrij worden geschonken.

Ook voor ouderen die al in een verzorgings- of verpleeghuis wonen, kan het verstandig zijn om hun vermogen te verlagen door geld te schenken. Maar hun eigen bijdrage gaat dan niet meteen omlaag, omdat dit wordt berekend op basis van het vermogen van twee jaar daarvoor. Dus als bewoners van een verzorgings- of verpleeghuis nu geld aan familie of vrienden geven, wordt de eigen bijdrage pas in 2015 verlaagd.

 

Twijfels over schenken zijn begrijpelijk

Ondanks dat senioren de eigen bijdrage omlaag kunnen brengen door hun vermogen af te bouwen, kan financieel deskundige Lucienne van der Geld zich voorstellen dat sommigen er twijfels bij hebben. „Natuurlijk is het beter om met de ’warme’ dan met de ’koude’ hand (na overlijden) te schenken. Maar als oudere moet je er wel een goed gevoel bij hebben”, benadrukt Van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen en docent notarieel recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Kijk hoeveel u nodig hebt

Volgens Van der Geld is een goede relatie met de kinderen daarvoor een eerste vereiste. „Ook is het spreekwoord ’niet uitkleden voor je naar bed gaat’ hierbij van toepassing.” Zij adviseert ouderen daarom eerst in kaart te brengen hoeveel geld zij de komende jaren nog nodig denken te hebben voordat zij hun vermogen gaan verdelen.

Een oplossing kan dan ook zijn om een ’papieren schenking’ te doen. Die wordt in een notariële akte vastgelegd als een schuld die pas bij het overlijden van de schenker opeisbaar wordt. Het voordeel daarvan is dat die persoon bij leven zeggenschap over zijn of haar vermogen houdt. Ook kan deze constructie handig zijn als het geld in een woning, aandelen of grond vastzit.

 

Rente over papieren schenking

Een papieren schenking is fiscaal aantrekkelijk, hoewel deze binnen de gewone schenkingsvrijstellingen dient te blijven. Over de schuld moet de schenker ook jaarlijks rente betalen aan de ontvanger van de papieren schenking. Dat lijkt vervelend, maar het is een extra mogelijkheid om geld belastingvrij naar de volgende generatie over te hevelen. De rente wordt namelijk niet belast bij de ontvanger. Wel eist de overheid dat de rente 6 procent bedraagt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur