Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

CDA bezorgd over korten op gezinnen

27 MRT 2013

DEN HAAG - Het kabinet bezuinigt te veel op de financiële steun aan gezinnen. Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) zei dat woensdag in een debat met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Dat gaat over een wetsvoorstel om de kinderbijslag per 1 juli niet aan te passen aan de inflatie. In totaal snijdt dit kabinet de komende jaren voor honderden miljoenen in de ondersteuning aan gezinnen, zei Heerma.

Pieter Heerma
Pieter Heerma
Foto: fotopersbureau Dijkstra

Hij snapt dat het kabinet vanwege de economische crisis moet bezuinigen. Maar volgens hem worden gezinnen te zwaar gepakt. Hij verwijt het kabinet geen visie te hebben op de rol van gezinnen in de samenleving.

„Onze gezinnen vormen niet alleen de hoeksteen van de samenleving, maar ook de ruggengraat van de economie”, zegt de CDA'er. „Jonge werkende ouders houden niet alleen de economie draaiende, maar zijn ook verantwoordelijk voor de opvoeding van toekomstige generaties.”

Ook andere oppositiefracties hadden kritiek op het korten op de kinderbijslag. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wees op de toenemende armoede onder kinderen.

Maar de coalitiefracties VVD en PvdA steunen het wetsvoorstel, waarmee de komende jaren enkele tientallen miljoenen wordt bespaard. De bezuiniging is „niet leuk, wel nodig”, zei Keklik Yücel van de PvdA. Vervolgens wees zij op de belofte van het kabinet om in het voorjaar met extra geld te komen voor de armoedebestrijding als dat nodig blijkt.

Ook Asscher benadrukte dat het wetsvoorstel nodig is om de overheidsfinanciën te saneren. „In een goede tijd had je het liever niet gedaan, maar we leven niet in een goede tijd.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur