Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Peter Schoonen

Niet alle scheefwoners krijgen huurverhoging

19 APR 2013

DEN HAAG - Het lukt lang niet alle woningcorporaties om per 1 juli de inkomensafhankelijke huurverhogingen door te voeren. Daardoor krijgen veel mensen binnenkort een rekening met de standaard huurverhoging van 4 procent in de bus.

De Belastingdienst bevestigde vrijdag dat woningcorporaties in enkele honderdduizenden gevallen geen gegevens kunnen opvragen, zoals de Volkskrant en Trouw meldden. In 200.000 gevallen kan in de bestanden van de Belastingdienst geen koppeling worden gemaakt tussen eigenaar en woning doordat gemeenten niet alle informatie hebben aangeleverd, zei een woordvoerder. Dat is 6 procent van het totaal. „Dat percentage is in een week gedaald van 15 naar 6 procent”, aldus de zegsman.

Woningcorporaties kunnen handmatig gegevens opvragen per woning. „Dat is een oplossing en sommigen maken daar gebruik van.” Ook komt het in nog enige honderdduizenden gevallen voor dat een gemeente verkeerde informatie heeft verstrekt of dat een corporatie zelf niet de juiste gegevens heeft, stelt de Belastingdienst.

Minister Stef Blok van Wonen voerde recent de inkomensafhankelijke huurverhoging door om scheefwonen tegen te gaan. Hij wil dat mensen die veel verdienen niet in een sociale huurwoning blijven hangen. Als zij doorstromen, is dat goed voor de woningmarkt en kunnen armere mensen weer aan een woning komen, aldus Blok.

Bij de vereniging voor woningcorporaties Aedes zagen ze de problemen al aankomen. „Wij hebben al eerder gewaarschuwd voor problemen met de inkomensafhankelijke huurverhoging. De gegevens die de Belastingdienst aanlevert, zijn te laat, onvolledig of onjuist. Corporaties zijn geen belastingkantoor. Daarom moet zo snel mogelijk de huursombenadering worden ingevoerd”, aldus voorzitter Marc Calon.

Bij die huursombenadering krijgt niet iedere woning dezelfde huurverhoging, maar ligt de prijs van de ene woning hoger dan die van de ander, zonder dat dat afhangt van het inkomen van de huurder. Zo kunnen woningcorporaties zelf inspelen op de markt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.49
+ / - -0.03%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur