Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

'Grote banken mistig over hun investeringen'

07 NOV 2013

DEN HAAG - Grote Nederlandse banken als ABN Amro, ING, Rabobank en SNS zijn nog steeds niet transparant over hun investeringen. Ook geven ze nog te weinig openheid over hun eigendomsstructuur en dochterondernemingen, over in welke landen ze belasting betalen en hun lobbyactiviteiten richting overheden. Dat staat in een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en de Dierenbescherming.

„Als klant bij deze banken heb je geen idee waar je bank in investeert en waar je spaargeld precies aan wordt besteed”, zegt Peter Bras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer. „Vooral de grote banken missen nog steeds het gevoel van urgentie om voldoende openheid te geven over hun investeringen en over de impact van hun beleid in de praktijk. Deze openheid is juist dringend nodig om het vertrouwen van klanten terug te winnen en om bij te dragen aan het verduurzamen van de economie.”

Kleinere spelers als ASN Bank, NIBC, Triodos en Van Lanschot geven volgens Bras veel beter aan in welke bedrijven en projecten zij investeren.

De onderzoekers van de Eerlijke Bankwijzer constateren dat alle banken sinds eind 2012 inmiddels wel inzicht bieden in hun duurzaamheidsbeleid. Daarnaast zijn vrijwel alle banken opener geworden over hun bonusbeleid.

Rabobank zegt zich niet te herkennen in de kritiek van de Eerlijke Bankwijzer. „Rabobank is volstrekt open en helder over de kaders die zij hanteert voor verantwoord investeren, zowel op het gebied van financieren als beleggen”. De bank stelt dat het beleggingsassortiment voor klanten de afgelopen 3 jaar „compleet is verduurzaamd”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur