Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Spaarexpert
Amanda Bulthuis (1985) werkt als financieel journalist voor Spaarrente.nl. Zij schrijft voornamelijk over spaarrenteontwikkelingen en actuele gebeurtenissen rondom sparen en spaarproducten.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zet uw spaargeld niet te lang vast!

01 JUN 2012

We mogen dan wel in een recessie zitten, sparen blijft populair. Alle Nederlandse huishoudens bezitten samen ruim 315 miljard euro aan spaargeld, zo blijkt uit de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Wie overweegt zijn spaargeld vast te zetten, moet natuurlijk eerst bedenken hoe lang hij of zij het spaargeld kan missen. Tussentijds opnemen kan alleen tegen betaling van een flinke boeterente. Dus een deposito met een looptijd van vijf jaar betekent ook echt dat u al die jaren niet aan uw spaargeld kunt komen. De boeterente verschilt per bank en kan afhankelijk van de rente waartegen het geld is vastgezet en de resterende looptijd variëren van 0,5 tot wel 4 procent of meer van het opnamebedrag.

Hoogste rente

Als de conclusie is dat u het spaargeld slechts een paar maanden tot een jaar kunt missen, is het maar zeer de vraag of een deposito de moeite waard is. De hoogste rente op een deposito voor zes maanden biedt MoneYou met 2,9 procent. Voor één jaar is het hoogst geboden tarief 3,1 procent. Er zijn vier banken die dit tarief bieden.

De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening is op dit moment 2,8 procent en wordt geboden voor WestlandUtrecht Bank. Met een kortlopend deposito is dus maximaal 0,3 procent meer rente te behalen en dan kunt u het geld dus niet tussentijds opnemen.

Vijf jaar

De depositorentes beginnen eigenlijk pas aantrekkelijk te worden bij een looptijd van vijf jaar. Daar kan een rente van maximaal 4 procent worden behaald bij LeasePlan Bank.

Opvallend is wel dat wie een looptijd kiest die langer is dan vijf jaar ook weer bedrogen uitkomt. Bij tien jaar vast is de maximale rente 4,3 procent als u uw geld bij NIBC Direct onderbrengt. Voor slechts 0,3 procent meer rente moet u uw spaargeld dan maar liefst vijf jaar langer vastzetten. Niet bepaald aantrekkelijk dus.

Een looptijd van vijf jaar lijkt een verstandigere keuze, mits u het geld zo lang kunt missen natuurlijk.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Meer Premium