Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Spaarexpert
Amanda Bulthuis (1985) werkt als financieel journalist voor Spaarrente.nl. Zij schrijft voornamelijk over spaarrenteontwikkelingen en actuele gebeurtenissen rondom sparen en spaarproducten.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

2012: Bedroevend jaar voor de spaarder

14 DEC 2012

SPAREN Nu de laatste weken van het jaar zijn aangebroken, is het tijd om terug te blikken op 2012. Het jaar waarin de spaarder een flinke domper kreeg door de dalende spaarrentes.

Een nieuw jaar biedt weer nieuwe kansen.
Een nieuw jaar biedt weer nieuwe kansen.
Foto: Getty Images

Waren de spaarrentes begin 2012 nog zeer goed te noemen, eind 2012 is het de vraag: wat te doen met de eindejaarsuitkering nu sparen niet meer loont?

Spaarjaar 2012

Eind 2011 hebben de spaarrentes echt een flink stijgende lijn ingezet. In januari van dit jaar kwam deze trein echter al direct weer tot stilstand en werd zelfs een forse daling ingezet.

Dit werd veroorzaakt doordat de Europese Centrale Bank haar belangrijkste rentetarief verlaagde en goedkope leningen aanbood aan banken. Hierdoor werd het voor banken minder noodzakelijk geld aan te trekken van spaarders. Met een gemiddelde spaarrente van krap 2 procent op een vrij opneembare spaarrekening, zijn we nu weer terug op het niveau van eind 2010.

De vrij opneembare spaarrentes hebben dit jaar een harde val gemaakt. Op 1 januari was de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening 3,15 procent bij LeasePlan Bank. Nu is de hoogste rente nog slechts 2,5 procent. Deze rente wordt geboden door Argenta, Knab, SNS Bank en WestlandUtrecht Bank.

Inflatie

Zet hier tegen af dat de inflatie in 2012 is gestegen van 2,5 procent in januari naar 2,8 procent in november en we kunnen niet anders dan concluderen dat 2012 een bedroevend jaar voor de spaarder was. Inmiddels levert u zelfs met de hoogste rente nog 0,3 procent in op uw spaargeld door de inflatie. En dan hebben we de vermogensrendementsheffing nog niet meegeteld.

Deposito’s

Ook het beeld bij de depositorentes stemt tot weinig vrolijkheid. De hoogste rente op een 1–jaars deposito was in januari nog 3,95 procent bij LeasePlan Bank. Nu is de hoogste spaarrente voor een deposito van 1 jaar nog maar 2,85 procent bij Big Bank. Voor 5-jaars deposito’s is de hoogste rente het afgelopen jaar gedaald van 4,2 (NIBC Direct) naar 3,55 procent (Big Bank).

Met de hoogte depositorente voor 5 jaar houd je na aftrek van inflatie nog 0,75 procent rendement over aan je spaargeld. Komt u echter boven de heffingsvrije grens uit van 21.139 euro met uw vermogen, dan betaalt u ook nog eens 1,2 procent vermogensrendementsheffing. In dat geval levert u ook met een deposito voor 5 jaar nog steeds 0,45 procent in op uw spaargeld.

Eindejaarbonus sparen?

"Heeft het dan wel zin om met de eindejaaruitkering, die dit jaar weer op de bankrekening van menig werknemer wordt bijgeschreven, te gaan sparen?", zult u zich misschien afvragen. Als u puur voor het rendement gaat, is het antwoord: nee.

Echter, als het geld gewoon op de betaalrekening blijft staan, heeft inflatie nog meer vat op uw geld dan wanneer u spaart. Immers uw geld wordt dan gewoon elke maand minder waard en uw betaalrekeningtegoeden worden ook gewoon meegenomen bij de vermogensrendementsheffing.

Daarnaast blijft het natuurlijk wel verstandig om te sparen, zodat u wat geld achter de hand heeft voor onverwachte uitgaven. Budgetinstituut Nibud becijferde vorige maand nog dat 40 procent van de huishoudens te weinig spaargeld heeft om financiële tegenvallers, zoals een kapotte wasmachine, op te kunnen vangen. De eindejaarsuitkering kan dus een mooie gelegenheid zijn om deze buffer aan te vullen en financiële problemen te voorkomen.

Beleggen of schulden aflossen?

Is uw financiële buffer al voldoende en hebt u het geld van de eindejaarsuitkering niet direct nodig, dan kunt u ook overwegen om te gaan beleggen. Dit brengt weliswaar meer risico met zich mee dan sparen, maar de mogelijk te behalen rendementen zijn ook hoger. Diverse banken en brokers presenteren deze maand hun visies en verwachtingen voor 2013 die u kunnen helpen bij het bepalen van uw beleggingsstrategie.

Hebt u schulden? Dan loont het zeker om de eindejaarsuitkering te gebruiken om deze af te lossen. De rente die u betaalt over leningen is immers altijd hoger dan de spaarrente. En een schuldenvrij 2013 is natuurlijk ook een mooi voornemen voor het nieuwe jaar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Meer Premium