Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Spaarexpert
Amanda Bulthuis (1985) werkt als financieel journalist voor Spaarrente.nl. Zij schrijft voornamelijk over spaarrenteontwikkelingen en actuele gebeurtenissen rondom sparen en spaarproducten.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nationalisatie SNS: Wat betekent dit voor de concurrentie?

04 FEB 2013 Amanda Bulthuis

Met de nationalisatie van SNS Reaal van afgelopen vrijdag, hebben inmiddels drie grote Nederlandse banken enige vorm van staatssteun ontvangen. Dit heeft grote gevolgen voor de concurrentie op de markt voor sparen, lenen en hypotheken.

Banken die staatssteun hebben ontvangen, mogen namelijk niet stunten met hun rentes. Drie van de vier grootste aanbieders, namelijk ABN AMRO, ING en SNS Bank, mogen dus niet de hoogste spaarrentes of de laagste krediet- en hypotheekrentes bieden. Omdat bij deze banken wel het grootste deel van de klanten zit, neemt dit voor de andere aanbieders ook de prikkels weg om gunstigere tarieven te gaan bieden voor de consument.

Concurrentie op de spaarmarkt

De rentes op de spaarmarkt zijn sinds het voorjaar van 2012 dalende. Dit komt vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) het rentetarief waartegen banken bij haar kunnen lenen (de ECB-rente) laag houdt. Daarnaast heeft de ECB een aantal keer goedkope leningen aangeboden aan banken, waardoor het voor banken aantrekkelijk is hun kapitaal uit Brussel te halen in plaats van een beroep te doen op de spaarder.

Daar komt nog eens bij dat door de staatssteunverplichtingen waar ING en ABN AMRO (en nu ook SNS) als grote spelers mee kampen, de concurrentie wordt beperkt. Op de spaarmarkt behoren ABN AMRO, ING en Rabobank op dit moment tot de aanbieders met de laagste rentes. Voor vrij opneembaar sparen bieden deze banken rentes tussen 1,6 en 1,8 procent. De hoogste rente wordt op dit moment nog geboden door SNS Bank en Westland Utrecht Bank met 2,25 procent op hun internetspaarrekeningen.

De verwachting is echter dat het na de nationalisatie niet lang meer zal gaan duren voordat SNS Bank haar rente verlaagt. Ook WestlandUtrecht Bank zal snel daarna volgen, omdat de ING-dochter door de staatsteun die haar moeder in 2008 ontving ook niet de hoogste rente mag bieden. LeasePlan Bank zal dan de hoogste rente bieden met 2,22 procent. De kans is groot dat dat de gehele maand zo blijft, omdat LeasePlan Bank vanwege haar rentebeleid alleen aan het begin van de maand de nieuwe rente vaststelt.

De spaarder hoeft kortom de komende maanden nog niet te reken op stijgende rentes op zijn spaarrekening(en). De verwachting is echter wel dat de spaarrentes in de loop van dit jaar weer licht aantrekken.

Leen- en hypotheekrentes blijven hoog

Ook voor de leen- en hypotheekrentetarieven is de nationalisatie van SNS Bank geen goed nieuws. Terwijl de geld- en kapitaalmarktrentes al meer dan een jaar dalen, blijven deze rentetarieven voor consumenten op hetzelfde niveau. Ook daarbij speelt, naast strenge eisen voor kredietverstrekking, een gebrek aan concurrentie een belangrijke rol.

Van de drie grootste spelers, Rabobank, ABN AMRO en ING, mogen er twee door staatsteun niet de laagste rentes bieden. Hierdoor is er voor marktleider Rabobank, de grootste verstrekker van hypotheken, geen prikkel haar rente te verlagen. Het beperkte aantal kleinere verstrekkers van kredieten en hypotheken wordt hierdoor evenmin gestimuleerd lagere rentes te bieden. Gevolg: de rentetarieven bewegen nauwelijks. Dat SNS Bank door de staatsteun straks waarschijnlijk ook niet meer mag concurreren, komt deze impasse niet ten goede.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Meer Premium