Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Spaarexpert
Amanda Bulthuis (1985) werkt als financieel journalist voor Spaarrente.nl. Zij schrijft voornamelijk over spaarrenteontwikkelingen en actuele gebeurtenissen rondom sparen en spaarproducten.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Spaarrente blijft laag in 2014

09 DEC 2013

Het afgelopen jaar was voor de spaarder weinig hoopgevend. De spaarrentes bleven dalen in 2013 en sinds een half jaar zijn spaarrekeningen met een rente hoger dan 2 procent verleden tijd. Ook bleef de hoge inflatie de spaarder parten spelen. Brengt 2014 de spaarder eindelijk weer wat meer rendement of blijven de dalingen van de afgelopen twee jaar doorzetten?

Foto: Dijkstra BV

De laatste maanden is de daling van de spaarrentes gestabiliseerd. Sinds juni ligt de gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening tussen 1,5 en 1,6 procent, zo blijkt uit de spaarrentetarieven die Geld.nl maandelijks bijhoudt. Mijn verwachting is dat de spaarrente in 2014 rond hetzelfde niveau zal blijven als nu. Zeker in de eerste helft van het jaar zal er per saldo weinig beweging zijn.

 

spaarrente

 

Verwachting spaarrente 2014

Dat de spaarrente op hetzelfde niveau blijft, komt mede doordat de economische omstandigheden onzeker blijven. De werkloosheid loopt nog steeds op en door de vele bezuinigingen die Nederlandse huishoudens in hun portemonnee voelen, zullen zij voorzichtig blijven en veel geld blijven sparen. Hierdoor hoeven banken weinig moeite te doen om spaargeld aan te trekken en is er vanuit de spaarder geen prikkel voor de banken om de spaarrente te verhogen.

Daar komt bij dat Europese Centrale Bank-directeur Mario Draghi heeft aangegeven dat de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) in 2014 laag zal blijven. In november verlaagde de ECB haar belangrijkste rentetarief nog van 0,5 naar 0,25 procent. Hiermee staat de ECB-rente op een historisch laag niveau en kunnen banken heel goedkoop geld lenen bij de ECB. Hier staat meer informatie over de invloed van de Europese Centrale Bank rente op de spaarrente.

 

Hoop vanuit de woningmarkt?

Een klein beetje hoop geeft het stijgende vertrouwen in de woningmarkt en het toenemend aantal hypotheekaanvragen van de laatste maanden. Als banken meer hypotheken verstrekken, hebben zij meer spaargeld nodig om de hypotheken te kunnen financieren.

Toch blijven banken terughoudend met het verstrekken van hypotheken. Omdat ook steeds meer Nederlanders extra aflossen op de hypotheek, worden de hypotheekportefeuilles van banken eerder kleiner dan groter. Zet daar tegenover dat Nederlanders veel blijven sparen, waardoor banken de spaargelden nog steeds zien toenemen. Het mag dus duidelijk zijn dat de banken nog steeds weinig behoefte te hebben om de rente te verhogen in een poging om extra spaargeld aan te trekken.

 

Toch maar vastzetten op een deposito?

Als de spaarrentes in 2014 naar verwachting laag blijven, wat moet ik dan met mijn spaargeld doen, denkt u misschien. Het Centraal Planbureau voorspelt voor 2014 een inflatie van 2 procent. De gemiddeld rente op een spaarrekening bedraagt nu 1,51 procent. U levert dus ongeveer een half procent in op uw spaargeld. Een kortlopend deposito van 1, 2 of 3 jaar kan de inflatie wel iets compenseren. Bij Argenta krijgt u voor een 1-jaars deposito op dit moment de hoogste rente van 2,25 procent. Wie het geld 3 jaar vast wil zetten, krijgt bij dezelfde bank een rente van 2,65 procent. Nog steeds geen vetpot, maar op dit moment op spaargebied misschien wel het meeste verstandige alternatief.

Natuurlijk kunt u uw spaargeld ook aanwenden voor aflossingen op de hypotheek of om zelf te sparen voor een aanvulling op uw pensioen. En voor wie bereid is wat risico te lopen, valt er natuurlijk ook nog een gokje te wagen op de beurs.

 

Wanneer stijgt de rente weer?

Rente-experts van diverse banken voorspellen dat de marktrentes in het derde of vierde kwartaal van 2014 weer voorzichtig zullen gaan stijgen. Ook een hogere spaarrente is dan niet ondenkbaar. De spaarder die dus voldoende geduld heeft, kan er ook voor nu ook gewoon een spaarrekening kiezen die de afgelopen maanden stabiel in de top 5 van spaarrekeningen heeft gestaan, zoals die van Nationale Nederlanden, Argenta of Centraal Beheer. U heeft dan een stabiele, relatief hoge spaarrente en kunt uw slag slaan wanneer de spaarrentes weer gaan aantrekken.

In de onderstaande grafiek ziet u waar u op dit moment de hoogste spaarrente kunt krijgen.

 

da

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Meer Premium