Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Verzekeringsdeskundige
Anton Rietveld, initiatiefnemer van de online helpdesk Verzekeringsklachten.nl. Hij zet zich in voor de verzekerde consument die met afwijzing van zijn verzekeraar wordt geconfronteerd. Rietveld... meer
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Telegraaf

Kifid: twee maten bij schijnheilige verzekeraar

08 JUN 2017 Anton Rietveld

In 2013 moet Emiel een boeking annuleren omdat zijn vrouw ziek is geworden. Emiel had een feestje willen houden op een groepsaccommodatie in Giethoorn, daarvoor was zijn familie uitgenodigd. In totaal zouden 23 personen aan zijn uitnodiging gehoor geven dus het zou gezellig worden, maar dat viel helaas dus allemaal in duigen.

Vervelend uiteraard, maar het is nóg vervelender als je als klant vervolgens wordt geflest door je eigen verzekeraar. Emiel had namelijk bij zijn reisverzekeraar de kosten van de reis geclaimd, deze bedroegen ruim €900.

Protest

Maar de verzekeraar verzon een trucje om onder betaling van het hele bedrag uit te komen, door te stellen: u heeft geboekt voor 23 personen, u bent alleen voor u zelf en uw echtgenote verzekerd, dus wij vergoeden slechts 2/23e deel van uw schade. Uiteraard protesteerde Emiel hiertegen, want hij was de enige die voor de kosten verantwoordelijk was, hij had dus gewoon recht op vergoeding van het hele bedrag.

De verzekeraar hield voet bij stuk. Vervolgens kwam Emiel bij de helpdesk Verzekeringsklachten.nl terecht en deze website schakelde de Schadecoach in. Schadecoach moest er wel vier lange brieven en een directieklacht aan spenderen om tot de onvermijdbare conclusie te komen dat deze verzekeraar werkelijk tot niets bereid was. Let wel: tot aan de directie aan toe! De finale reactie van de verzekeraar was: je gaat maar naar de rechter of het Kifid. Fijn zo'n verzekeraar, die zó lang blijft dwars liggen dat je voor €900 naar een rechter moet stappen. Wat wordt het klantbelang toch weer geweldig centraal gesteld op die manier!

Kifid

Het werd een procedure bij het Kifid. In augustus 2014 was het toen nog de Ombudsman die bij het Kifid de zaken éérst beoordeelde. Tot mijn verbazing gaf de Ombudsman -met een compleet onnavolgbare redenatie- de verzekeraar helemaal gelijk, de klacht werd dus ongegrond verklaard. De praktijk is dan vervolgens zoals het vaak gaat: dat een verzekerde het er dan maar bij laat zitten; zo ook nu.

Echter in november 2015 werd er een identieke zaak aan het Kifid voorgelegd, waarop in oktober 2016 een uitspraak volgde. Toen ik die las verraste het me hoeveel gelijkenissen de zaak vertoonde met het dossier van Emiel. Frappant genoeg was het óók nog een dossier wat bij dezelfde verzekeraar liep! Ik vraag me dan altijd af hoeveel klanten deze maatschappij nog méér heeft bedrogen, maar dat terzijde...

Uitspraak

De ombudsman bestaat bij het Kifid niet meer, nu is het de "Geschillencommissie" die een uitspraak doet. En wat schetst mij verbazing: de uitspraak is nu ineens in het voordeel van de klant! Logisch en voor de hand liggend, zo is het argument wat de Geschillencommissie nu gebruikt om de klant gelijk te geven: 

"Indien de uitleg van die bepaling die verzekeraar voorstaat zou worden gevolgd, zou dat naar het oordeel van de Commissie tot een onbillijke uitkomst leiden in regelmatig voorkomende gevallen als de onderhavige, die hierdoor worden gekenmerkt dat (groot)ouders een vakantiewoning, al dan niet met de reis erheen en terug, boeken en dat alles volledig betalen voor de uitgenodigde (klein)kinderen, kortom een recreatieve activiteit in familieverband. Bij annulering ten gevolge van een gedekte gebeurtenis bij een verzekerde zou dan slechts een deel van de annuleringskosten worden vergoed, ook al heeft de verzekerde zelf uit vrijgevigheid de totale kosten van reis en verblijf voor zijn rekening genomen en dragen de uitgenodigde en niet onder de verzekering verzekerde familieleden niet bij in de annuleringskosten. Uitgenodigde familieleden zijn er doorgaans niet op bedacht zelf een reis-/annuleringsverzekering te sluiten, omdat reis en verblijf hun worden aangeboden.''

Verschillende maten

Nota bene: dezelfde argumentatie werd met zoveel woorden óók door de Schadecoach in 2014 tegen de Ombudsman van het Kifid gebruikt, maar die gaf toen -ondanks het voor de hand liggende van dat argument- de verzekeraar gelijk, de klant kon de boom in!

Toen de Schadecoach de verzekeraar -nu dus bijna drie jaar later- met de uitspraak confronteerde en dreigde met een rechtszaak als er niet alsnog ogenblikkelijk zou worden betaald, kwam de verzekeraar eerst zijn belofte niet na om binnen de door hem zelf gestelde termijn te reageren.

Dit met de drogreden dat de zaak 'zorgvuldig' moest worden behandeld en dat daarom niet op tijd kon worden gereageerd. Toen tegen die kletskoek werd geprotesteerd koos de verzekeraar eieren voor zijn geld en deelde enkele dagen daarna mede dat er alsnog geheel zou worden betaald.

Opnieuw gebruikte de verzekeraar daarbij een drogreden: er zou uit coulance worden betaald. Dat is larie, want coulance wordt gegeven als je de verzekerde het voordeel van een bepaalde twijfel wil geven, maar dat speelde hier niet, de zaak viel immers onder dekking van de voorwaarden. 

Klantbelang centraal

Is het voor een verzekeraar nou zó moeilijk om eerlijk te zijn?  Op zijn website schrijft deze verzekeraar: 'Uw wensen staan bij ons centraal. U de beste hulp geven, vinden wij erg belangrijk. U merkt dat in onze verzekeringen en in het klantgerichte contact met ons. U bent niet alleen goed verzekerd, maar u kunt ook rekenen op onze hulp. U de beste hulp geven maakt ons uniek!'  

Tja... Wie stinkt daar nu nog in.... Ik lach om zulke teksten, of beter gezegd: het is om te huilen. Maar ik vind het nóg ernstiger dat er nog steeds consumenten zijn die op grond van dat soort reclame-kletskoek verzekeraars serieus nemen!

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Meer Premium