Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Verzekeringsdeskundige
Anton Rietveld, initiatiefnemer van de online helpdesk Verzekeringsklachten.nl. Hij zet zich in voor de verzekerde consument die met afwijzing van zijn verzekeraar wordt geconfronteerd. Rietveld... meer
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ook goed verzekerd tegen schending van uw privacy?

24 APR 2012

Bij iedere vorm van schade moet het slachtoffer of de gedupeerde aantonen waaruit zijn schade bestaat. Wie eist moet nu eenmaal bewijzen. Dat geldt dus ook voor persoonlijke schade, ook wel letselschade genoemd. Dat ‘bewijs’ wordt dan vaak onderbouwd met gegevens uit het medisch dossier. Een huisarts heeft bijvoorbeeld zijn patiënten-kaart, hierop staat de medische geschiedenis van zijn patiënt aangetekend. Als iemand letselschade lijdt en daarvoor een claim neerlegt bij een verzekeraar, wil deze vaak inzage hebben in het volledige medische dossier. De verzekeraar vraagt dan aan de patiënt of hij zijn huisarts wil machtigen om de patiëntenkaart ter beschikking te stellen.

Toch is het lang niet altijd vanzelfsprekend dat de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij die informatie ook krijgt. Het is namelijk het slachtoffer die bepaalt met welke informatie hij zijn schade wil onderbouwen. In de praktijk wordt echter door verzekeraars geregeld om de patiëntenkaart van de huisarts gevraagd. Op de patiëntenkaart kan informatie staan die verband houdt met de huidige (maar ook de reeds bestaande) klachten. Dit is relevant voor de schaderegeling, maar vaak staat er ook informatie in die niets met het ongeval van doen heeft en waar de tegenpartij (diens verzekeraar) dus niets mee te maken heeft. Zaken dreigen nog al eens spaak te lopen omdat de verzekeraar wat dat betreft overvraagt; het verzoek druist dan in tegen de zogenaamde 'eisen van proportionaliteit.’ Het gebeurt dan wel dat de verzekeraar -in gewoon Hollands- tegen het slachtoffer zegt: als ik niet al je gegevens mag hebben werk je niet mee aan het onderzoek en daarom krijg je ook geen (voorschot op) je vergoeding.

Natuurlijk moet de benadeelde een bepaalde inbreuk op zijn privacy dulden. De verzekeraar moet immers de schadevergoeding kunnen berekenen waarop het slachtoffer eventueel recht heeft. De inbreuk op de vertrouwelijkheid van de medische informatie moet echter tot een minimum worden beperkt en de privacy van het slachtoffer moet zoveel mogelijk worden gewaarborgd. Medische gegevens zijn voorbehouden aan artsen en specialisten. Niet voor niets wordt in de praktijk medische informatie in een gesloten envelop en ter attentie van de medisch adviseur (MAA), aangeboden.Toch komt mij regelmatig ter ore dat nota bene de gewone schadecorrespondent van de verzekeraar de beschikking heeft over deze medische gegevens en doodleuk de patiëntenkaart van de huisarts kon voorlezen! Dat is natuurlijk een schending van de privacy van het slachtoffer.

Onlangs kwam de kwestie op de televisie dat gewone medewerkers van een reïntegratiebureau over allerlei medische gegevens van patiënten beschikten. Deze werden door leken geïnterpreteerd en naar de patiënten toe manipulatief gebruikt om hen maar weer vooral zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Ook dergelijke feiten zijn natuurlijk zonder meer klachtwaardig.

Het vorenstaande illustreert de huidige omgang met medische informatie en de noodzaak tot striktere naleving van regelgeving en gedragscodes! De bescherming van de privacy bevindt zich op een hellend vlak en men zou ernstig moeten beseffen waarnaar dit hellende vlak in de praktijk afglijdt. Hopelijk doet men dat niet pas als het te laat is. “Beter ten halve gekeerd dan ten hele aan gewend.” Nieuw spreekwoord?

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Meer Premium