Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Fondsbeheerder
Arnout van Rijn (1965) is CIO van Robeco Hongkong.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: reuters

Column: Allemaal flow

21 APR 2017

Beleggen heeft natuurlijk alles te maken met de fundamentele ontwikkelingen en de potentie van een bedrijf om goede winsten te genereren. Maar dat speelt vooral op de lange termijn. Meer dan drie jaar, zou ik zeggen.

In de tussenliggende tijd zijn er vele andere factoren die bepalen waar een koers naartoe gaat. Verwachtingen, maar vooral ook geldstromen. “Flows” met een Engels woord. In Azië geldt dat meer dan elders. Aziatische markten worden vaak gedreven door beslissingen van particulieren en buitenlandse beleggers, waar markten in Europa veel meer gedreven worden door Europese instituten. Analyse van flows loont de moeite.

Als we kijken naar welke markten het goed hebben gedaan dit jaar in Azië, dan is daar ook een duidelijke conclusie. De best presterende beurs is die van India, gedreven door geldstromen van particuliere beleggers. Zij werden door de regering-Modi gedwongen hun geld eind vorig jaar legaal te maken door het op een officiële bankrekening te storten. Dat leidde tot zwakte op de huizenmarkt omdat veel huizen met “zwart” kasgeld werden gekocht. Vervolgens moesten de particulieren wat leuks met hun geld gaan doen. Goud heeft in India aantrekkingskracht verloren, terwijl de depositorente flink omlaag is gekomen. Dus waren beleggingsfondsen voor velen een goed alternatief. En daar ging de beurs: 15% hoger in krap vier maanden tegen de verdrukking in. Want het nieuws uit de economie was matig en de bedrijfswinsten vielen tegen. Dus betaal je nu gemiddeld 18x de winst voor Indiase bedrijven, waar dat eind december nog maar 15x was. Dankzij de flow.
Een ander voorbeeld is Hongkong. Ook hier 15% koerswinst sinds Kerstmis, terwijl we maar 7% winstgroei verwachten in Hongkong. Vasteland-Chinezen hebben ineens ontdekt dat er via de zogenaamde Stock Connect belegd kan worden in Hongkongse aandelen die door de bank genomen aanzienlijk goedkoper zijn dan de lokale A-aandelen. Dus begonnen de miljarden te stromen. Gestage inflow!

Taiwan en Korea hebben geprofiteerd van nieuwe Chinese regelgeving, die ook niet-ingezetenen belastingplichtig maakt voor hun binnenlandse bezittingen. Kapitaal werd daarom gerepatrieerd en de eigen aandelenmarkten profiteerden daarvan. Voor het eerst sinds jaren zagen we dat Taiwanese beleggers weer bereid waren aandelen te kopen met geleend geld. De Koreaanse beurs boekte een fraaie stijging ondanks de spanningen met Noord-Korea en de negatieve politieke ontwikkelingen. Allemaal flow!

De andere kant van de medaille is Japan. Binnenlandse beleggers inclusief de Bank of Japan zelf staan hier structureel aan de koopkant, maar in de afgelopen maanden zijn het de buitenlandse beleggers geweest die teleurgesteld door een gestaag versterkende wisselkoers van de yen hun posities afgebouwd hebben. Japan is derhalve achtergebleven bij de positieve ontwikkelingen van de Aziatische markten in 2017 en dat terwijl de winstgroei hier juist verbeterd is van 10% tot 13%. De koers/winstverhouding is gezakt van 15x naar minder dan 14x. Outflow!

Kortom: het blijft een eenvoudige maar wezenlijke vraag voor wie zijn geld in de markt belegt: wie gaat deze aandelen weer van mij kopen voor een hogere prijs?  Op langere termijn leveren aandelen een mooi rendement, maar wie de timing goed doet kan een mooi extra rendement boeken. Koop niet alleen goede fundamentele bedrijven, maar doe dat ook als je de stroom mee hebt. Go with the flow!

Arnout van Rijn, Hongkong, april 2017.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.13
+ / - -0.15%
Meer Premium