Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Directeur Consumentenbond
Combée is sinds 1 april 2009 directeur van de Consumentenbond, een functie waarin hij Felix Cohen opvolgde.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hypotheek in Duitsland

10 SEP 2012

Onze jongste Geldgids heeft eens goed naar Duitse hypotheken gekeken en de conclusie luidt zonneklaar: oerdegelijk en veel goedkoper! Dat zit ’m natuurlijk in de rente: die ligt 1 à 2 procent lager dan bij Nederlandse banken. Bij een hypotheek van pakweg 250.000 euro betekent dat 2.500 tot 5.000 euro minder rentelasten per jaar.

Het goede nieuws luidt dat zo’n hypotheek niet meer een exclusief feestje is voor een paar landgenoten bij de Duitse grens. De Volksbank Emmerich-Rees kwam vorig jaar als eerste met een aanbod voor de hele Nederlandse markt. Inmiddels lopen meer banken, met hulp van een Nederlandse tussenpersoon, er warm voor.Er zitten wel voorwaarden aan en die zijn strenger dan bij ons. Zo zal het altijd gaan om een bankspaar- of annuïteitenhypotheek. Dus geen aflossingsvrije variant, die bij ons overigens ook sterk ter discussie staat. Boetevrij aflossen is vaak beperkt.

Leren kennen

Ook wil de Duitse bank u, uw levensomstandigheden en uw huis persoonlijk leren kennen, wat eigenlijk heel verstandig is. Daarbij gaan de Duitsers niet uit van uw bruto inkomen, maar van uw netto besteedbaar inkomen en ze eisen een vast dienstverband. Ten slotte financieren zij maximaal 85 procent van de executiewaarde, wat neerkomt op 70 tot 75 procent van de aankoopwaarde van de woning. Dit maakt deze route vooral toegankelijk voor mensen die hun hypotheek op een bestaand huis met een ruime overwaarde willen oversluiten.Waarom zouden Nederlandse hypotheekverstrekkers daar geen voorbeeld aan kunnen nemen?Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Meer Premium