Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Directeur Consumentenbond
Combée is sinds 1 april 2009 directeur van de Consumentenbond, een functie waarin hij Felix Cohen opvolgde.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nalatig

28 JAN 2013 Bart Combée

Plotseling ontdekt Romeo Geworkan dat er al een tijdje steeds kleine bedragen van zijn kredietkaartrekening worden afgeschreven. Een buitenlands bedrijf heeft bijna 1700 euro van die rekening gepikt. Hij slaat alarm bij zijn bank.

Maar die bank, ABN Amro, weigert in eerste instantie de schade te vergoeden. Geworkan had de fraude namelijk binnen dertig dagen moeten melden, zeggen de voorwaarden. De Financiële Ombudsman bemiddelt, en uiteindelijk krijgt de klant 1125 euro vergoed - precies het bedrag dat binnen dertig dagen vóór de alarmmelding was buitgemaakt.

'Trend'
Helaas is dit een trend. Steeds meer banken, met name ABN Amro en Rabobank, worden minder coulant bij het vergoeden van schade bij diefstal of fraude. Zij verwijten in zo'n geval de klant 'grove nalatigheid', zoals bij de heer Geworkan. Hierbij bepalen de banken zelf wat zij 'grof nalatig' noemen. Wie bijvoorbeeld via telefoon of e-mail zijn inlogcodes laat aftroggelen - het zogeheten 'phishing' - krijgt sinds begin dit jaar niets meer vergoed van de Rabo. Ook hanteren de banken al langer 'rare regels'. Zo zou u verplicht (twee)wekelijks uw banksaldo moeten controleren, dagelijks uw bankpas moeten checken en die pas zelfs voor uw partner onvindbaar moeten opbergen. Doet u dat niet en gaat er iets mis, dan concludeert de bank dat u "opzettelijk en aantoonbaar onveilig bankiert" met als gevolg dat u geen schadevergoeding krijgt.

Ik heb daar grote moeite mee. De klant wordt zo dubbel slachtoffer: eerst van een misdrijf, en daarna doordat hij de schuld krijgt en geen recht heeft op een vergoeding.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 518.73
+ / - -0.36%

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur
Meer Premium