Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Topman UWV
Bruno Bruins is sinds januari 2012 voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: DFT

Arbeidsmarkt biedt niet alleen kansen

23 JUN 2017 Bruno Bruins

De arbeidsmarkt is weer volop in beweging. Er komen banen en vacatures bij en de werkloosheid daalt. Alleen maar goed nieuws? Twee kansen en twee bedreigingen.

De komende twee jaar komen er ongeveer 225.000 banen bij, zo blijkt uit de arbeidsmarktprognose van UWV. Bedrijven zoeken extra mensen of vervanging van personeel dat vertrekt. Dat leidt in de komende twee jaar tot zo’n 900.000 vacatures per jaar. In sommige sectoren, zoals de ICT, bouw en de zorg is er al een tekort aan personeel. Dat beeld was een jaar geleden nog écht anders. Volop kansen dus voor werkzoekenden die in deze sectoren aan de slag willen.

Kans: minder uitkeringen

De werkloosheid duikt naar verwachting al dit jaar onder de grens van 5%. Het aantal WW-uitkeringen neemt met 100.000 af tot 311.000 eind 2018. De verbetering op de arbeidsmarkt is ook zichtbaar in het percentage mensen met een WW-uitkering dat werk vindt: twee derde van de WW’ers gaat binnen een jaar weer aan de slag. Dit is duidelijk hoger dan de voorgaande jaren. Ook stijgt de arbeidsparticipatie: steeds meer 55-plussers en vrouwen werken.

Bedreiging: niet iedereen profiteert

Ben je al wat ouder en verlies je je baan, dan kom je nog steeds moeilijker aan het werk. Van de 55-plussers in de WW vindt maar een op de drie binnen een jaar een nieuwe baan. Dit geldt vooral als iemand een beroep heeft gehad waar minder werk in is te vinden of wat sterk is veranderd. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een administratief beroep, zoals een secretaresse of een medewerker op de financiële administratie. Bijna een derde van de mensen die op dit moment in de WW zit, is afkomstig uit de financiële of zakelijke dienstverlening (waaronder ook de uitzendbedrijven vallen). Maar ook voormalig medewerkers uit de detailhandel zijn sterk vertegenwoordigd in de WW-bestanden.

Bedreiging: aansluiting vraag en aanbod

Naast een hogere leeftijd is werk vinden extra lastig voor mensen die geen diploma’s of specifieke vakkennis hebben. Bijna 40% van de 55-plus WW’ers heeft geen startkwalificatie, dat is een diploma op havo-, vwo-, mbo2-niveau of hoger. Dat kwam destijds ook vaker voor, omdat veel mensen zonder opleiding aan het werk gingen. Tegelijkertijd stellen werkgevers steeds hogere eisen. Lang bij dezelfde werkgever kan ook in het nadeel werken bij het vinden van een nieuwe baan. Gemiddeld werkt in Nederland iemand zo’n tien jaar bij dezelfde werkgever of hetzelfde bedrijf. Bij 55-plussers is dat bijna twee keer zo lang: gemiddeld 19 jaar. Een eenzijdig werkverleden of weinig scholing en ontwikkeling maakt iemand voor een werkgever minder aantrekkelijk.

Conclusie

Is het glas nu half vol of half leeg? Ik kies graag voor de eerste benadering. Zonder voorbij te gaan aan de genoemde bedreigingen, zijn er kansen voor wie de komende jaren werk zoekt. Voor een deel liggen de kansen in andere sectoren of beroepen dan van waaruit iemand werkloos is geworden. Ben je verkoopmedewerker geweest in een winkel, dan zijn er kansen in andere klantgerichte beroepen, zoals callcentermedewerker of medewerker klantcontact. Werkte je in de thuiszorg, dan is de overstap naar verpleegkundige een interessante optie. Nou ja, optie, een kans. Prettig om dat weer te kunnen schrijven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur
Meer Premium